Matprat

Dyrt eller billigt?

2014-04-11 19:57 #0 av: Dipp

Jag är en köttätare som önskar gå över helt till vegetariskt, någon min man inte går med på.. nå väl, hur är det med priserna..? Är det dyrare eller billigare att äta vegetariskt?

Anmäl
2014-04-11 20:02 #1 av: [Trevor_S]

Gör man allt från grunden är det billigt. jag lägger normalt 500-600 kr i månaden, numera fuskar jag lite så någon 100-lapp mer kan det ibland bli. Men köper man hel eller halvfabrikat så blir det mycket dyrare.

Anmäl
2014-04-11 20:03 #2 av: taylor__lambert

Det kan vara både billigt och dyrt, jag testade att vara veg under ett år, vart väldigt dyrt då jag inte äter en hel del grejer som man måste och jag vart undernärd. Men man behöver ju inte bli helt veg utan man kan ju ha fisk som den enda kött produkten :) Men det beror oxå på vart man köper sina grönsaker och bönor frukter osv. 

Sajtvärd på Hundparkour.ifokus & CockerSpaniel.iFokus

Underskatta aldrig värmen från en kall nos Hjärta

Anmäl
2014-04-11 20:56 #3 av: tlover

Det beror på vilken slags veetarisk kost man äter (både om man tex äter lakto-veg el veganskt men mer om man äter halvfabrikat eller lagar mat från grunden), vad man jämför med (är det storkok på det billigaste köttet möjligt el köper man gräsbetat kött som är ekologisk, dom bästa bitarna och hela faderullan), om man köper ekologiskt eller struntar i det och vad man tycker är dyrt (tex sånt som det brukar finnas recept på tex på ica som ska hetas billigt anser jag inte är billigt)

Missa inte Tealovers teadventskalender Köp redan nu
Teprovning i Lycksele! Begränsat antal platser boka nu

Anmäl
2014-04-12 09:18 #4 av: Endezeichen

Håller man sig borta från hel- och halvfabrikat (och dyra recept, recept med specialgrejer osv) så blir det billigt.

Annars blir det dyrare.

Anmäl
2014-04-12 13:16 #5 av: Dipp

Jag kommer inte kunna släppa fisk, när jag var vegan så gjorde jag inget annat på nätterna än att drömma om fisk :p

Men, något positivt - min man sa ja till veggo bara han får äta kött ibland :D
Det trodde jag aldrig, men jag mer eller mindre bombade honom med argument igår.

Sen en fråga jag ofta får från andra köttätare som jag inte vet vad jag ska svara på och det är

"Om hela Sveriges befolkning blir vegetarianer/veganer, vad händer då med alla köttdjur"

Anmäl
2014-04-12 14:01 #6 av: JodineFritzl

Jag lagar all min mat från grunden, köper ingen mjölk eller ägg och för mig har det blivit betydligt billigare trots att jag köper det mesta ekologiskt. Får matlådor nästan varje dag så det blir drygt och bra, att vara vegetarian är det bästa jag gjort för min ekonomi nånsin faktiskt. Haha :)

Anmäl
2014-04-12 14:18 #7 av: Dipp

Tack för den! Det låter underbart!  Vi har en extremt låg ekonomi så vi är väldigt beroende av hur mycket maten kostar. Vi lever 2 vuxna, en hund och en katt på en sjukersättning, så det är tufft, men blir det så pass mycket billigare med vegetariskt  så är valet enkelt!

Så, här ska lagas mat :D

Jag beställde en vegetarisk kokbok igår, så slipper man skriva ut så mycket sen tycker jag att det bllir lättare med en riktig kokbok

Anmäl
2014-04-12 14:48 #8 av: JodineFritzl

Jag har oftast aktivitetersättning så inkomsten är rätt sämst här med men jag har som sagt oftare pengar över eller så räcker de längre nu än vad dom gjorde när jag åt kött. Delar iofs vissa inköp med min särbo men det är mest om vi måste storhandla, men det mesta räcker ju länge så det jämnar ändå ut sig över månaden.

Anmäl
2014-04-12 16:15 #9 av: Dipp

Låter ännu bättre att veta, jag sa det till min man om den ekonomiska biten och då blev han ännu mer intresserad.

Men som denna månad har varit brutal, vi fick ut 5000 mindre än normalt så när räkningarna var betalda så hade vi 42:- kvar att leva på. Detta med att man alltid måste tänka på vad som är billigast och om man kommer kunna äta sig mätt varje dag är helt sjukt,

Men, med vegetariskt så kanske man dessutom kommer kunna stoppa undan lite pengar varje månad så man har liten buffert om detta skulle hända en gång till

Anmäl
2014-04-12 17:18 #10 av: JodineFritzl

Jag gör till exempel en linsgryta med rotfrukter osv som kostar runt 4 kr per måltid och som lätt räcker till 6-8 portioner beroende på hur mycket man äter per portion, man kan göra en jättegod rödbetssoppa på att bara koka med buljong och mixa, kostar väl 9 kr kilot för rödbetor så det är den bästa fattigmanskosten egentligen. Tycker det bästa är att man som sagt kan laga allting från grunden med mycket olika ingredienser och kryddor men till nästan ingen kostnad. Så jag säger kör på, det är oftare köttet som är dyrt än grönsakerna och grönsaker klarar sig lite längre än kött vilket också är ekonomiskt.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.