Livsstil

Nybörjarvegetarian - mental pepp

2014-09-27 15:21 #0 av: vresrosen92

Hej allihopa!

Jag är en nybliven vegetarian - eller i alla fall på god väg. Sedan två veckor har jag ätit mestadels vegetariskt (dock även ägg & mjölk) och jag mår så mycket bättre av den här kosten. Min kropp tyckte att det räckte med kött, skräpmat och alla sötsaker, som jag tyvärr har överkonsumerat.

Kroppen har alltså inte haft några problem att ställa om, men den mentala biten.. Det är en annan fråga. Insåg att jag har väldigt invana tankegångar om mat (det är ju så lätt att köpa lite kött o tillaga) och om jag inte planerar ordentligt, känner jag att jag lätt kan falla tillbaka i gamla vanor. Dessutom får jag knappt något stöd från personer i min omgivning (de tror att det är något konstigt, väldigt temporärt infall och rynkar på näsan åt mig). Så jag får leta stöd på annat håll (dvs här :) ) och undrar lite hur det funkar för er? Hur gjorde ni när ni blev vegetarianer? Har ni tips/tankar eller andra idéer för hur man ska stå upp för sig själv och inte bara välja den enkla vägen?

Med vänliga hälsningar
Melinda

Anmäl
2014-09-27 15:45 #1 av: Fialialej

Kul, grattis och välkommen i gänget! :)

Jag blev vegetarian när jag flyttade hemifrån i samband med att jag började gymnasiet och började handla+laga min egen mat. Har lite tips som jag försökte använda mig av i början:

1. Ha undantag. Handla inte själv hem detta, men ok att äta om jag blev bjuden. Jag har fortfarande mammas gräddsås som undantag. Jag äter den kanske en gång per år så jag anser att det är skitsamma.
Jag hade en lista med tre undantag; Smörgåstårta och västkustsallad. Mammas gräddsås.

2. Utforska.
Varje gång du handlar - köp minst en grej du aldrig ätit från grönsaksavdelningen eller så och använd i matlagningen,

3. Läs på
Om djurens förutsättningar, miljön, hälsa.. Mycket lättare att motivera sig själv om man vet mer, och lättare att försvara sig när folk ger sig på en (för det gör folk tyvärr hela tiden).
Träna gärna in fraser tt använd ai självförsvar; exempelvis "jag respekterar att du äter djur, så då vore det trevligt om du ville respektera att jag väljer att inte göra det". Man behöver inte alltid diskutera utan oftast räcker det att hävda sin rätt att välja själv.

4. Inspirera andra
Laga mat åt vänner och familj! :)

Anmäl
2014-09-27 17:44 #2 av: [Moa-]

Jag är nog tyvärr lite tvärtemot föregående talare.

Var konsekvent och följ de regler som du satt upp, äter du ägg så gör du, annars gör du det inte, samma sak med gelatin och allt annat. Att vara konsekvent gör att du vet vart du står, men även att andra har lättare att acceptera dina val, då de inte är hipp-som-happ, utan något du faktiskt står för. Har du en övertygelse bör du alltid kunna stå för det, inte bara i de fall som det är enkelt eller det vegetariska alternativet är godare... 

Är du säker på dina ståndpunkter så bör det inte vara några problem att andra har en annan åsikt, på samma sätt som du måste acceptera alla som väljer att äta kött. Jag tror att det är en av orsakerna till att jag sällan får mitt val ifrågasatt, jag står för mina ståndpunkter, men jag predikar inte för andra och säger att de gör fel.

Gör det även enkelt för dig själv, köp ett paket quornfiléer/sojakorv när du är lat och du funderar på att handla kött av ren enkelhet, det är exakt lika enkelt. (Och enligt mig inget fel att göra regelbundet och ha som grund.) 

Anmäl
2014-09-27 19:26 #3 av: Fialialej

#2 tycker dina och mina tips stämde ganska väl överens.

Anmäl
2014-09-27 20:18 #4 av: [Moa-]

Fialialej; det får du gärna förklara hur du menar, för jag anser att de skiljer sig på flera fundamentala punkter.

Anmäl
2014-09-30 10:59 #5 av: vresrosen92

Tack för era tips och väldigt intressant att se hur ni tacklar problemet ganska likt, men med lite olika utgångspunkter. :)

Anmäl
2014-10-01 15:36 #6 av: [MikaelaR]

Jag tycker också att moa hade andra tips än #1 hade.. :) 

Anmäl
2014-10-03 08:16 #7 av: Lustgas

Min största motivation var först att prova på massa nya recept, intresserad som jag är av matlagning. Så jag köpte en ny kokbok och kikade runt en massa i diverse tidningar och på nätet.

Senare kom skälet till att jag från första början blev vegetarian (i mitt fall miljö) att motivera mig mer. Så vilken din anledning/anledningar än må vara, så är ett hett tips att läsa på mycket om det. Nätet, så klart, men även att lyssna på podcasts och läsa böcker och tidningar. Det finns ju bloggar specialiserade på ämnet vegetarianism/veganism, det finns tidningen Vego och det i podvärlden finns en rad vegopoddar. Där är min egen favorit Vegan för fan, men även Sa du vegan? är finfint att lyssna på. 

Och åh, kolla upp restauranger/caféer som säljer vegomat! Om de går in för det kan den vara sååå god. Typ, om du har Condeco i närheten eller skulle besöka någon stad där den finns, så se till att prova deras vegetariska hälsobuffé! Mmmmm 

Lycka till! :)

Anmäl
2014-10-13 15:25 #8 av: n00bArtWork

Jag har vart periodare i många år innan, jag slutade bara tvärt och tog fram recept och började experimentera, jag älskar att laga mat så jag lagar både kött och veggo då jag är den enda som äter veggo i min lilla familj.

Sen kanske jag har turen på min sida att jag blir äcklad av smaken av kött så jag trillar inte dit, har till och med smakat kött några gånger senaste tiden bara för att testa och det går inte, blir sjukt illamående.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.