Djuretiska frågor

Mat till husdjur?

2015-05-05 02:47 #0 av: Rorvers

Hej! Jag har en fråga som jag funderat på väldigt länge och skulle vilja höra era åsikter om det.

Vad är er åsikt om maten vi ger till våra husdjur? Så som jag har förstått det ska katt/hund endast äta kött och att det är samma köttindustri som slaktar till människor som slaktar till djurens foder, fast sämre bitarna (?) rätta mig om jag har fel. Men alltså skulle det väl vara fel att ge våra husdjur vegetariskkost (även fast jag sett de som gjort det)? Förstår att det är en del här som äter vegetarisk för ni inte tycker om köttindustrin, men skulle kunna äta kött om det vore tex från en vild älg därmed också mata sina djur med det. Men ni som är helt emot ätandet av ett djur, hur tänker ni när ni köper mat till Era husdjur om ni nu har några. Antar att vissa tycker det är helt fel att äga ett husdjur och tycker att det ska ske naturligt i naturen att djur dödar för att äta osv, men efter vårt avlande på husdjuren så lär det inte ske. Så berätta gärna era åsikter om detta!

Hoppas ni förstår min flummiga text och vad jag är ute efter. Jag har själv fått den frågan om "vad ska vi mata husdjuren med"? Så jag vill gärna kunna besvara den! Och ber om ursäkt att jag inte har läst på och att det kanske finns ett logiskt svar på detta!

Anmäl
2015-05-05 03:20 #1 av: VildaVittra

Varför anser sig folk ha rätt att skaffa djur som man inte ger arttypisk föda? Skulle det vara okej att utfodra kaniner mer köttbullar? 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2015-05-05 05:04 #2 av: Namiko

Jag har både hund och katt och ger dom kött. Jag gillar dock inte köttindustrin och vill inte stödja den samtidigt som jag inte tänker göra mig av med djuren. Jag har helt enkelt bestämt mig för att det inte blir några fler köttätande djur här hemma i framtiden, men dom som finns får stanna livet ut.

Tell someone you love them today, because life is short. But yell it at them in German, because life is also terrifying and confusing.

Anmäl
2015-05-05 07:09 #3 av: Sarah

Get BARF till mina katter och illrar. Kycklingskrov, spillbitar, inälvor, hjärtan mm. De får inte "finkött" utan restprodukter.

Anmäl
2015-05-05 10:43 #4 av: IngaTrnqvist

Det mest etiska att ge, min åsikt, är BARF. Det vill säga själv komponera ihop djurets mat själv, så att det är korrekt näringsmässigt. Det är en del att sätta sig in i, men det är det enda sättet att veta helt säkert hur djuren haft haft det.

Anmäl
2015-05-06 15:30 #5 av: enrödgroda

Är man inte beredd att ge sitt husdjur maten den behöver så ska man inte ha det husdjuret.

Anmäl
2015-05-07 00:52 #6 av: veggie4every1

#0 Här hittar du bland annat mina åsikter :)

Sajtvärd på Djurrätt ifokus & Medarbetare på Vegan ifokus      
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl
2015-05-07 06:44 #7 av: VildaVittra

#6 "Kan man då välja att ge ett foder som inte utnyttjar och dödar andra djur och som är anpassat lika bra eller till och med håller bättre kvalitet än ett foder som innehåller animalier, så är det positivt. "

Du vågar alltså inte skriva ut detta att du tycker vegansk kattmat är en strålande idé på en sajt där du inte kan spärra alla som är pålästa? 

"Om hunden eller katten mår bra av det, tycker det smakar gott och kan leva ett hälsosamt liv på det fodret, varför ska vi då välja att stödja utnyttjande och död?"

För att dom mår inte bra av det, hur många veganska artiklar du än länkar till och för att vi har en skyldighet att ge djur ett arttypiskt liv. 

"Som artikeln säger, de köttätande djuren behöver specifika näringsämnen, inte specifika ingredienser. "

Vet du hur ämnen är uppbyggda? Vet du att kemiskt framställda ämnen inte ser exakt likadana ut som de naturen framställer? Och att dessa inte har exakt samma funktion som de naturligt framställda? Så djur behöver visst specifika näringsämnen från specifika källor. Och då har jag inte ens tagit upp alla spårämnen som man inte tillsätter i fabriksfoder för att man inte vet om de egentligen behöver dom. 
Torrfoder är av ondo, naturlig mat av godo. Faktiskt så finns det forskning som visar att köttätande djur får bättre tandhälsa om de får tugga på köttiga ben, men tänder kanske inte är viktigt att katten har för den veganska kattägaren? 

"Det finns ingen etisk djurhållning. "

Jodå, det finns och här hittar du oss. http://etiskdjurhallning.ifokus.se/

"Du drar ju den slutsatsen utan att ens ha provat ett bra vegetabiliskt foder."

Har du? Jag drar den slutsatsen efter att min veganska kusin höll på att ha ihjäl sin katt. Min kusin har nu sett ljuset då denne älskar sin katt. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2015-05-07 07:10 #8 av: Sarah

Tänk på tomten plz.

Anmäl
2015-05-07 07:22 #9 av: VildaVittra

#8 Tänk på tomten? Än är det långt till jul. Skrattar Gissar på att du har ett humoristiskt rättstavningsprogram. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2015-05-07 07:38 #10 av: Sarah

Hahahaha :) tidig morgon och fånig telefon. Tonen såklart :)

Anmäl
2015-05-07 09:41 #11 av: Jetaime

Jag är vegetarian och äter inte kött, men bara för det ska inte min hund och katt få "lida", så självklart får dom köttbaserad kost.

Sajtvärd för Australian Shepherd.ifokus!

Anmäl
2015-05-07 13:07 #12 av: veggie4every1

#7 Handlar inte om något annat än att jag inte vill skriva om allt jag redan skrivit. Det är endast ett fåtal spärrade på min sajt, så att alla som kan något är spärrade är nog en överdriftSkrattar

Det finns ju en del andra inlägg i den tråden som du kan be samma person kopiera, där jag förklarar att jag förstår att kött är det bästa för köttätande rovdjur, men att det kanske inte alltid är det bästa valet på grund av konsekvenserna det får för andra djur, dvs de djuren som är "köttprodukterna".

Det finns många hundar och katter som lever hälsosamma liv på vegetabiliskt art-anpassat foder och även om det inte är den optimala kosten så kan det ändå vara det bästa valet om det fungerar. Det behöver inte heller vara ett torrfoder. Jag tycker att man åtminstone kan prova.

Men det är min åsikt och till Ts vill jag säga att läs tråden jag länkade till om det känns intressant att höra några andra åsikter än "katter och hundar måste äta kött, punkt."

Ha det gott, nu lämnar jag tråden och tänker på tomtenGapskrattar

Sajtvärd på Djurrätt ifokus & Medarbetare på Vegan ifokus      
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl
2015-05-07 14:00 #13 av: VildaVittra

#12 Svenska lektion: "Alla spärrade" är inte samma sak som att "kan spärra"
Så överdriften kom återigen från din sida. 

Samma person? Du menar mig? Du vet att man fortfarande kan läsa inlägg fastän man är spärrad? Eller dum fråga, givetvis kan du inte veta det då sidor som mina inte tystar folk enbart på deras åsikter. 

Kan du visa mig en enda katt som faktiskt mår bevisat bra av en helvegansk kost? Och hur är det ens något att sträva emot med en vegansk kattkost om djurens tänder lossnar?

"Men det är min åsikt och till Ts vill jag säga att läs tråden jag länkade till om det känns intressant att höra några andra åsikter än "katter och hundar måste äta kött, punkt."

TS notera ordet åsikt och inte fakta, även om en del försöker framställa det som att deras tro är det. 

Veggie 4 every 0 Lämna tråden du, som sagt, det bara bevisar mitt tidigare påstående. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2015-05-08 12:45 #14 av: Rumblebee

#12 citerar: "Det finns många hundar och katter som lever hälsosamma liv på vegetabiliskt art-anpassat foder och även om det inte är den optimala kosten så kan det ändå vara det bästa valet om det fungerar."
Hundar tänker jag inte uttala mig om då jag inte är kunnig vad gäller dom men katter.. Hur många katter är det som lever på veganmat och hur länge har de gjort det? Är medveten om att du säkert inte har möjlighet att kunna svara på det, men att jag frågar är just för att saker och ting kan tyckas fungera i början innan det går åt skogen.
Vegetabilisk mat är inte artanpassad och kommer aldrig kunna vara det med tanke på att katter har genom evolution blivit naturligt anpassade till att livnära sig på animalier. De bör inte äta annat lika lite som en människa bör livnära sig på råa animalier enbart.
Det som är optimalt är därmed det bästa valet (sedan det att de två orden är synonymer..). Det kanske inte är optimalt för de djur som dör, men det är det för den som livnär sig på dom (syftar inte på folk nu, utan på karnivorer).
Människan ska ge tusan i att försöka att förändra något så gammalt som djurs naturliga diet. Det pratas om att det är orättvist för kor (bland annat) att bli slaktade för att kunna bli mat åt oss och våra husdjur, men det är alltså rättvist för våra rovdjur att bli påtvingade onaturlig och extremt proceserad föda som bland annat innehåller en massa syntetiska ämnen?

Anmäl
2015-05-13 14:29 #15 av: Hildgrim

Jag tycker att alla husdjur har rätt till till nyttig och artanpassad föda. Jag är väl så pass "extrem" i måna åsikter att jag egentligen inte tycker torrfoder är tillräckligt bra eftersom den är mycket processad och innehåller en massa skit. Ju naturligare foder desto bättre.

Vill man ge sina husdjur kött som kommer från välmående djur så kan man ju köpa vilt, föda upp själv, köpa från någon gård där man vet hur djuren har det eller i alla fall köpa krav-märkt kött.

Anmäl
2015-05-18 21:58 #16 av: Saga85

Om man har valt att ha en karnivor som husdjur så får man ge det som djuret behöver. Jag har haft diverse gnagare, men är mer av en iller- och ormmänniska, och lika lite som jag skulle ha gett mina kaniner (ja, jag vet att det inte är gnagare) kött så skulle jag aldrig drömma om att ge de illrar jag haft eller katterna en vegetabilisk kost. 

Varför? För att jag är en djurvän, och trots att jag själv inte äter några animaliska produkter så skulle jag inte drömma om att fodra karnivorer med något de inte är gjorda för. 

Anmäl
2015-05-19 12:09 #17 av: [HundochKatt]

**

Hur som helst för att återgå till tråden så ska man ge varje art artanpassad föda, dvs. det de är ämnade att äta. Det är också olagligt att ge tex. en katt enbart veganföda. 


Anmäl
2015-05-19 13:02 #18 av: Sarah

#17 Vad har ditt första stycke med något här att göra? Har jag missat ngt aktuellt här på min sajt? Annars vill jag inte ha ngn diskussion om andra sajter här. 

Anmäl
2015-05-19 13:34 #19 av: [HundochKatt]

#18 Men ursäkta då! Men då ska det väl gälla alla eller? Citerar inlägg ovan: 

Du vågar alltså inte skriva ut detta att du tycker vegansk kattmat är en strålande idé på en sajt där du inte kan spärra alla som är pålästa? 

 Handlar inte om något annat än att jag inte vill skriva om allt jag redan skrivit. Det är endast ett fåtal spärrade på min sajt, så att alla som kan något är spärrade är nog en överdrift

Samma person? Du menar mig? Du vet att man fortfarande kan läsa inlägg fastän man är spärrad? Eller dum fråga, givetvis kan du inte veta det då sidor som mina inte tystar folk enbart på deras åsikter. 


Anmäl
2015-05-19 13:57 #20 av: Sarah

#19 såklart. I de inläggen var det dock en diskussion mellan två personer som är riktade till personerna i fråga. 

Nu slutar ALLA genast med påhopp hit och dit. Jag rensar tråden. 

Anmäl
2015-05-19 14:27 #21 av: [HundochKatt]

Du kan rensa alla mina inlägg... i sin helhet. 

Tillägger att censurering är olagligt. ;)

Som tillägg till mitt censurerade inlägg, det inlägget jag skrev som blev borttaget i den nämnda sajten, var faktiskt meningen att det skulle vara här. Därav skrev jag det första stycket, men kunde inte återge exakt vad jag skrev eftersom det inlägget blev olagligt censurerat. ;)


Anmäl
2015-05-19 14:32 #22 av: VildaVittra

#21 Nej, censur på nätet är inte olagligt. Annars skulle man ju inte få ta ner sidor med barnpornografi som exempel eller ta bort inlägg där någon brutit mot upphovsrätten.

En sajt är som sajtvärdens vardagsrum, börjar gästerna måla på väggen får man ta bort penseln från dom och måla om. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2015-05-19 14:48 #23 av: [HundochKatt]

Det är skillnad på barnporr och yttrandefrihet och det är en horribel jämförelse (vad hade mitt inlägg med barnporr att göra???)  det är bara att googla och läsa vad som gäller. Står en hel del om det faktiskt. 


Anmäl
2015-05-19 15:33 #24 av: Sarah

Lägg ner nu, min sajt, jag gör vad jag vill. Sluta tjafsa i tråden. 

Anmäl
2015-05-28 21:07 #25 av: tlover

#23 Yttrandefriheten gäller på offentliga platser, privata forum på nätet är inte en offentlig plats.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2015-06-11 20:03 #26 av: [.Victoria.]

Skulle aldrig ge min hund en växtbaserad kost....

Man kan alltid köpa krav/eko kött, eller om man har lite mark kan man föda upp köttdjur själv på ett bra sätt och sedan slakta. Min släkting föder upp köttkaniner I liten skala och dessa mår bärre än sällskapskaniner då de bor I stora boxar och får vistas ute hela sommaren.

Anmäl
2015-07-09 21:50 #27 av: [Stockholmsbruden]

En bekant till mig har både hund katt och en fem månader o en 3 årig barn som alla inklusive mamman är veganer. Stackars djur. De gav morötter till hunden:/

Anmäl
2015-07-09 22:26 #28 av: Rumblebee

#27 Om denna bekanta bor i Sverige så borde hon anmälas, då man enligt lag ska ge djur artanpassad föda.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.