Matprat

Ny på dethär med vegetariskt

2015-11-05 18:10 #0 av: Gandalftroll

Hej! Jag är ny på dethär med vegetariskt och käkar endast vegetariskt i skolan sedan ca ett års tid. Äter fortfarande kött, men i betydligt mindre utsträckning än tidigare. Vill helt enkelt bli vegetarian på riktigt känner jag.

Så jag vill då ha lite tips och förslag på vad man kan köpa för produkter. Grejen är ju att jag är miljövän, och jag  vill ju ha ekologiska produkter som ska vara producerade i Sverige helst, då jag alltid hållit mig till det. Alltid ätit t.ex svenskt kött och vill nu gå över till vegetariskt närproducerat. 

Är väldigt noga med var saker är producerade, hur långt de åkt och vad det är för något. (Som t.ex dethär med palmolja vilket inte alls är bra)

Anmäl
2015-11-05 18:38 #1 av: [strawberry_pink]

Det finns så mycket, framförallt tipsar jag om att googla recept och mat:)

Men man kan göra mycket med potatis, om du vill äta ägg, mjölk& ost finns det ju mycket rätter man kan använda det i. Det finns ju massa sallader, goda grönsaksgrytor du kan lätt göra egna grönsaksbiffar annars om man vill vara lite snabb av sig så finns det ett växande vegetariskt utbud i affärerna det finns ju en del av fryshörnan/vegohörnan som bara e fylld med veganskt/vegetariskt typ sojabullar/quornbullar (det smakar typ som köttbullar..) och massa liknande köttersättningar tofu osv.

Jag kan dock tyvärr inte ge tips på vad som finns just som ekologiskt och närodlat utan gav bara lite av det jag vet nu ;)

Anmäl
2015-11-05 19:01 #2 av: Gandalftroll

Är väldigt anti-icke närproducerat, och det känns bara fel. Tänker främst på dethär med Soja. (Skövling av regnskogar etc) Ogillar det starkt.

Men tack för de andra tipsen iallafall! :D

Anmäl
2015-11-06 11:34 #3 av: tanteva

Är nog svårt att hitta färdiga rätter som inte innehåller soja och är lokalproducerat. Det blir till att lusläsa ingredienserna. Går säkert att göra på hemsidorna.

Det enda jag kommer på på rak arm som görs i Sverige är http://ekonovum.nu men de är tämligen nya och små fortfarande. Lätt bästa vegeburgaren!

Mitt bästa tips är dock att du fortsätter köpa ekologiska grönsaker och gör biffar etc själv. Ska du fortsätta med mjölkprodukter och ägg så rekommenderar jag detta recept: http://www.hemmetsjournal.se/mat/Blomkalsbiffar/recept-12470 Numera utgår jag alltid från det receptet vilka biffar jag än gör. Smeten blir inte så fast så man riktigt kan forma biffar av den, jag brukar klicka ner den i stekpannan. Har hittills gjort receptet som det är och så har jag provat att ersätta blomkålen med potatis en gång och en konserv kronärtskockor en gång.

Gå till bibblan och låna en kokbok om/med vegetarisk mat. Kunskap är nyckeln. Har de den här http://www.bokus.com/bok/9789187785603/vegetariska-kokboken/ rekommenderar jag den. Den har mycket fakta om grönsaker och vegetarisk mat.

Anmäl
2015-11-08 14:48 #4 av: veggie4every1

#2 Det är animalieindustrin (inklusive mjölkindustrin) som står för sojaproduktionen och skövlingen av regnskogen.

Du har väl sett Cowspiracy eftersom du är miljöintresserad?

Anamma (som gör korvar, burgare, färs etc. ) importerar soja från USA och Europa och endast gmo fri soja.

Populära Oumph ( jättegoda produkter tycker jag ) köper sin gmo fria soja från USA i dagsläget och säger själva att de aldrig kommer att köpa soja som bidragit till skövlingen av regnskogen även om de skulle behöva kompletta med andra leverantörer.

Vi kan odla soja i Sverige också och det kommer säkert mer och mer av det med tiden så du även kan äta soja producerad i Sverige.

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
Krossa speciesism - Bli vegan Hjärta

Välkomna till nya Djurrätt iFokus

Anmäl
2015-11-08 17:09 #5 av: Gandalftroll

Tack så mycket! :D

Anmäl
2015-11-09 12:49 #6 av: Lustgas

Osäker på det ekologiska, men vet att GoGreen har vissa torkade bönsorter och gula ärtor som är odlade i Sverige. Glad

Anmäl
2015-11-09 14:00 #7 av: Tant Grön

Allra bäst är ju att odla själv om du har möjlighet. Tummen upp

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.