Allmänt

Vegetarisk dotter

2015-12-20 10:07 #0 av: XeZafir

Hej hej!

Jag behöver all hjälp jag kan få!

Min ena dotter har under en lång tid minskat och minskat på kött, vilket är helt ok. MEN nu vill hon gå över och sluta helt.

Nu till mitt problem.

Eftersom jag fortfarande är köttätare vill jag lära mig och henne hur hon ska äta för att må bra.

Var börjar man? Vad är en lämplig start? Nu är min dotter inget litet barn utan fyller 21, hon är smart och möjligt har hon full koll...men det har ju inte jag Funderar

Finns det någon riktigt bra bok om näring och recept? Hur och vad man ska tänka på? Jag vill gärna uppmuntra henne och kunna ge henne smarrig mat även om det bara är hon som äter, vill jag gärna kunna servera god mat åt henne. Det är ju jul och nyår snart och dessutom kommer hennes födelsedag, så jag har några tillfälle jag vill göra lite extra för henne.

Är jättetacksam för alla svar!

Anmäl
2015-12-20 10:12 #1 av: Aleya

Kan hon inte som vuxen göra mat och lära dig?

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Värd för Endometrios samt medarbetare för Julen

Anmäl
2015-12-20 10:43 #2 av: XeZafir

Jo, hon är duktig på att laga mat. Men jag vill gärna lära mig och veta mer. Dessutom skadar inte att få information från andra så jag kanske tom kan lära henne :)

Anmäl
2015-12-20 19:22 #3 av: ljungensjenka

När jag själv gick över till helt vegetariskt (i somras, är 15 år) så ville mina föräldrar ha tips och "hjälp" så köpte böckerna "Mera vego mat för hela familjen" och "Vår gröna kokbok" där det finns jättebra information och många mumsiga recept :)

Anmäl
2015-12-20 20:52 #4 av: penke


"grönrutiga kokboken är en bra , grundbok tycker jag.
och har inte svt haft/kommer att ha en vegetarisk matlagnings-serie?
(jag har ingen teve själv)

sedan finns det väl flera vegetariska matlagningskurser via studieförbunden,
det är roligt att tillsammans laga mat
"lokalt" hos mig har sjundedag-adventisterna(jag är inte medlem där) haft kurstillfällen,
då satt vi ..elever i bänkarna, tittade på när ..fröken lagade, pratade, visade, tipsade
och vi kunde fråga o undra under tiden
under tiden hade ett köksgäng lagat maten så fick äta gott efter
jag har glömt namnet på deras kokbok nu, utlånad
jo, på deras kurs fick vi  recepten allteftersom, till ett lite kompendium
( upplägget tycker jag var ..bra,  iofs tycker jag om ..handsON men
det var något  olyckligt för en del år sedan, slarv o sjukdom
 på en kurs för vanlig föda, det är mycket striktare regler att ha kurs i tex. skol-lokaler)

näringslära o gram proteiner mm
 det oroar sig många "mammor" om ..
"du måste äta kött så du får i dig allt"

Liite svepande o generaliserande, ..tror jag djurätare borde vara mer på sin vakt om brister o sjukdommar
 bara äta "pulvermos o falukorv" Vs  en blandning av rot/frukt och grönsaker ...

 hoppas jag var lagom snurrig nu Skrattar


   penke

Anmäl
2015-12-21 10:10 #5 av: Zamioculcas

#0 Vad härligt att du engagerar dig och vill kunna erbjuda din dotter god mat, fast ni inte har samma diet! Det bästa är ju när man kan få utbyte av varann, och att lära sig tillsammans är mycket roligare. :)

Utöver tipsen du redan fått här (jag ÄLSKAR den grönrutiga kokboken) så vill jag faktiskt tipsa om Pinterest. Där hittar jag otroligt många roliga recept jag vill testa, och jag har "blivit med" nya favoriter tack vare att jag sett en fin bild eller ett spännande namn, där.

Det finns också (detta vet du säkert) riktigt bra halvfabrikat idag. Till jul kan man ju välja Astrid och Apornas Sk*nka utan rumpa och färdiga vegobullar som man kryddar med kryddpeppar, och så komplettera med till exempel en snygg och god varm brysselkålssallad, dillgravade morötter eller inlagd "auberginesill", grönkålsapaj (den kan jag själv inte vara utan! ;)) så att man får lite av det man är van vid - fast på vegetariskt vis - och lite nya godsaker. :)

Jag funderar också på om din dotter äter helt vegetariskt eller lakto-ovo, till exempel? Jag delar gärna ett par recept med dig, om du skulle vilja.

Till sist vill jag passa på att säga att jag blir så glad när människor engagerar sig och vill lära sig mer, vilken klok mamma du är!
God jul till er! :)

Anmäl
2015-12-21 19:37 #6 av: tanteva

Rekommenderar också Icas grönrutiga kokbok - det är fullt med fakta i början på den. Plus Mera Vego. En jättebra kokbok med enkla vardagsrecept. Kolla på biblioteket innan så slipper du köpa och känna att det inte var rätt kokbok för dig. Biblioteket kan säkert tipsa dig om andra böcker också.

Säger som Penke ovan, många blir så nojiga över att man ska få brister när man går över till vegetarisk kost, men ingen funderade nånsin över om jag fick i mig tillräckligt med vitaminer när jag åt kött. Äter man varierat är det svårt att få näringsbrist i Sverige i dag. Men det finns t ex Mitt Val Vegetarian kosttillskott som man kan köpa på apoteket som ger just de vitaminer och mineraler som det kan bli problem med när man äter en vegetarisk kost.

Sen beror det väl lite på vilken slags vegetarian din dotter är. Äter hon fortfarande mjölkprodukter och ägg får hon ju i sig t ex proteiner där.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.