Matprat

Vegetarisk choklad?

2016-05-20 20:46 #0 av: bloodflowers

Såg att det fanns massa vegetarian-märkt choklad på Coop
Trodde att typ all choklad var vegetarisk?

Obs fanns mjölk i så dom menar ej vegansk

Anmäl
2016-05-20 21:01 #1 av: IngaTrnqvist

Produkter som innehåller animalier (mjölk, ägg, honung, animaliska tillsatser) får inte benämnas vegetariska, eftersom ordet betyder att de är helt vegetabiliska (begreppet vegan handlar om livsstil och har inte med saken att göra). I så fall måste de sätta prefix t.ex. lakto-vegetarisk (vegetabilier + ägg).

Anmäl
2016-05-20 21:01 #2 av: vendelay

Som #1 säger. 

Vegetarian - äter ingenting från djurriket, inklusive komjölk och ägg.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2016-05-20 21:52 #3 av: bloodflowers

#1 vaddå har ej med saken att göra? produkter som ej innehåller någonting från djur är ju oftast märkta vegan

Anmäl
2016-05-20 22:20 #4 av: IngaTrnqvist

#3 Vegetarisk mat är en del av den veganska livsstilen, så det är därför det ofta blir märkt så. Men det skulle räcka med att skriva vegetarisk, eftersom det betyder samma sak när det gäller livsmedel :)

Anmäl
2016-06-28 12:56 #5 av: Leritza

Var de märkta vegetariskt eller var de märkta lämpligt för vegetarianer/ suitable for vegeterians? Har bara sett den engelska versionen själv

Det är nämligen två olika märkningar. Den första innebär att de ska vara fria från animaliska produkter. (kan dock innehålla spår av om de tillverkas i fabriker som hanterar ägg, mjölk m.m)

Den andra är en mer internationell märkning där vegeterians syftar på lakto-ovovegeterianer. Och efter som det inte står att det är vegetariskt utan bara lämpligt för verkar de kunna kring gå svensk lagstiftning om att de inte får innehålla animalier.

Anmäl
2016-07-01 23:37 #6 av: tlover

Enligt livsmedelsverket så får produkter inte märkas med "Vegetarisk" om det innehåller animalier (tex mjölk, ägg, kött, gelatin osv) ungefär som att något inte får märkas med "Nytt recept" om inte det faktiskt är ett nytt recept.

"Vegan" märket är däremot ett märke likt fairtrade. Inte för att det står för samma saker utan för att man måste kvalificera sig och betala för att märka sin produkt med den loggan.

Så något kan vara märkt som vegetariskt utan att ha vegan loggan även om det egentligen innebär samma sak

Missa inte julklappsrimtävlingen på te ifokus!
Snart börjar nedräkningen till jul, köp teadventskalendern nu

Anmäl