Allmänt

Mjölk och ägg är inte vegetariskt

2017-02-16 12:23 #0 av: vendelay

"Tre livsmedelsföretag – Lidl, Max och Orkla Foods – kallade vissa produkter ”vegetariska” i sin reklam, trots att de innehöll mjölk och ägg. De fälls nu av Reklamombudsmannens opinionsnämnd som anser att marknadsföringen varit vilseledande."

Det här är bra, det hjälper oss att återta begreppen. Mjölk och ägg är inte vegetariskt.

http://www.dn.se/ekonomi/felix-lidl-och-max-fallda-for-vegofusk/

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2017-04-22 17:48 #1 av: TicTac

Är du helt säker? Skrattar

Bildkälla: https://sophiawallgren.wordpress.com


Anmäl
2017-05-13 13:35 #2 av: FataMorgana

På tyska Wikipedia står det att vegetarism ursprungligen betecknar en närings-  och livstil där man förutom vegetabilier bara äter sådana livsmedel som härstammar ur levande djur (dvs ägg och mejeriprodukter). Det hänvisas också till en bok där det står att Donald Watson myntade begreppet vegan för att han tröttnade på att hela tiden skriva total vegetarian för en vegetarian som inte använder sig av några  mejeriprodukter alls. Alltså måste man för lakto-ovo vegetarianer först bara använt sig av begreppet vegetarian, om det som står på Wikipedia och i boken stämmer. https://books.google.de/books?id=6Ia5eZIlgLUC&pg=PA2&hl=de#v=onepage&q&f=false

Fast nu tycker jag inte att det är så vikigt, hur man kallar sig, utan jag vill bara göra er uppmärksamma på att om ni någon gång åker utomlands, att det i många länder står vegetariskt på livsmedelförpackningar som innehåller ägg, ost eller mjölk. På totalt vegetariska produkter, dvs där varken ost, ägg mjölk ingår  brukar det stå veganskt.

Anmäl
2017-05-13 16:19 #3 av: vendelay

#2 Ja, jag vet tyvärr att det är andra regler utomlands. I Sverige är det dock uppenbarligen straffbart att nämna ägg och mjölk som vegetariska. Bra att du uppmärksammar oss om hur det är utomlands för det kanske en inte alltid tänker på. Många företag i Sverige skriver ju också veganskt istället för vegetariskt.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2017-05-13 17:19 #4 av: FataMorgana

#3

Det vore ju bra om det fanns några allmännt världsvida begrepp för dessa olika näringstilar som alla företag i alla länder skulle följa, så att det vore enklare att veta vad som gäller när man handlar. Men nu är det väl bäst att kolla igenom innehållsförteckningen om man vill vara på den säkra sidan.

Anmäl
2017-05-13 18:35 #5 av: vendelay

#4 Ja, jag håller med. Om jag ska vara helt ärligt kollar jag dock alltid igenom innehållet, även om det står "vegan" på den Gapskrattar Trust issues!

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2017-06-14 13:08 #6 av: jourstp

I folkmun är "vegetariskt" detsamma som att det endast inte är kött, men den korrekta termen är egentligen lakto-ovo (mjölk+ägg)!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.