Allmänt

Lagra mat (liten frys)

2017-09-06 22:56 #0 av: Kasp

Har en väldigt liten frys men har väldigt dålig ekonomi och behöver bunkra när det är extrapris, kokar också en del bönor men det tar mycket tid och skulle behöva frysa in så att de håller länge men nästan ingenting får plats. Försöker alltid handla när det är extrapris men när man inte kan förvara det (ex frysta grönsaker) så går det inte.
Har ni bra tips på hur jag kan lagra mat för att få det att hålla länge? Har syrat kål som håller sig länge i kyl för att ha lite grönsaker.
Vill inte tillsätta socker så att lägga on osv är uteslutet.

Anmäl
2017-09-11 15:25 #1 av: vpshop

Köp mycket som håller sig i skafferiet!

Anmäl
2017-09-11 17:42 #2 av: Kasp

Som? Har inte råd att köpa bönor på tetror, köper torra som jag kokar men hinner inte blötlägga och koka jämt så behöver ha ett lager kokta bönor i frysen. :/

Anmäl
2017-09-12 02:03 #3 av: Stallmima

Om du har plats för en extern frys kan det vara bra att investera i en sådan. Tyvärr har jag inte andra råd  Funderar

Anmäl
2017-09-20 19:32 #4 av: Näring

Alla vegetariska råvaror kan man syra. Man behöver inte tillsätta varken salt eller socker eller nåt annat. Grönsaker och vatten i en glasburk med lock som är hyfsat tätt. Det finns stora 3liters-glasburkar med patentlock på bl.a. Dollarstore. Kostar 30kr. Ikea har flera bra varianter i olika storlekar, ½-2liter, som kostar några 10kronor.

Det är väl syrning och torkning som är enda alternativen, men torkning är lite mer komplicerat.

Anmäl
2017-09-20 23:30 #5 av: Kasp

4 men för styrning behöver man väl salt? Och en syrakultur?
Hur länge håller det sig annars i nara vatten? Kan man göra så med kokta bönor?

Anmäl
2017-09-21 14:03 #6 av: Näring

#5 Nej, faktiskt inte! Det räcker med vatten. De bakterier som behövs finns naturligt utanpå och inuti alla vegetariska råvaror. Därför behöver man inga syrningskulturer. Om man däremot har kokat maten innan så har man dödat alla bakterier, och DÅ behöver man en syrningskultur. Däremot kan man blötlägga bönor och sedan syra dom utan att koka dom. Och koka dom sen när man ska använda dom. Bönor är för övrigt en torrvara, och torrvaror håller i princip i evigheter. Så syrning av torrvaror är egentligen inte nödvändigt, dock blir bönor godare om man syrar dom :)
Salt är helt onödigt rent syrningsmässigt, det salt gör är att det förlänger hållbarheten ytterligare. Utan salt håller syrad mat minst 2 år. Om du planerar att lagra maten mer än 2 år så kanske salt kan vara nödvändigt, annars är det onödigt.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.