Mattips

Quinoa

2009-02-03 00:04 #0 av: Sarah

En ny favorit i den svenska hälsokosten.

IMG_3642.JPG

 

Quinoa kommer ursprungligen från Anderna där plantorna odlats på hög höjd. Tydligen har den kallats sädesslagens moder av Inka-indianerna, vilket inte är förvånande då man ser den näring quinoa innehåller. Däremot är quinoan inte ett sädesslag. Det är en ört som är släkt med spenat och rödbeta. Det är inte bara plantans frön som är ätbara, men det är de vi äter här i Sverige.

Med rådande hälsotrender som exempelvis GI där man tar bort snabba kolhydrater har quinoan vunnit mark. Den innehåller långsamma kolhydrater och dessutom mycket protein. Proteinet är nästan helt fullvärding vilket innebär att quinoa är en väldigt bra proteinkälla som inte saknar viktiga aminosyror (proteiner). Värdena varierar mellan olika källor, mellan 12-21 % har redovisats.

Quinoa är inte bara en bra proteinkälla, fröna innehåller dessutom mycket järn, kalcium, zink och magnesium. Lite fett och inget gluten gör att fröt passar de flesta.

Quinoa kokas med dubbel mängd vatten i ca 20 minuter. Vill man ha gröt så kokar man längre med mer vatten. Innan man kokar sjöljer man med fördel quinoa i vatten för att bli av med saponiner. Saponiner är inte farligt, men det gör att quinoan kan smaka lite beskt. Den här örten passar sedan bra till många olika rätter. Ersätt ris eller potatis, koka gröt eller ha i sallader.

Kommer i olika färger. Den vanligaste är gul, men svart och röd finns även de i butikerna.

 

Anmäl
2009-02-03 00:09 #1 av: Casiopeia

... det är supergott att ha i sallad tycker jag! Smakar lite nötaktigt men ändå väldigt neutralt. Har fått ersätta couscous hos mig sedan jag började ta det lungt med gluten. Kanonmat!

Anmäl
2009-02-03 00:17 #2 av: Sarah

Ja det är grymt. Äter inte ris alls nästan pga miljön, cous cous tycker jag är meningslöst och bulgur blir tråkigt i längden. Det här är bäst.

Anmäl
2009-02-03 00:19 #3 av: Casiopeia

Hur påverkar ris miljön?

Anmäl
2009-02-03 00:23 #4 av: Sarah

Ur växthusgassynpunkt är ris det sämsta vegetariska man kan äta. Risfälten släpper ut enorma mängder metan och det går åt sjuka mängder vatten. Det verkar däremot som att forskningen går framåt så att man kan ta till  vara på metanen som släpps ut och omvandla till biogas för bilar. Men, det är inte direkt utbrett som det ser ut nu.

Anmäl
2009-02-05 13:42 #5 av: Abico

Jag har blivit ett stoort quinoafan de senaste månderna, otroligt gott :D

Hanna 

Anmäl
2009-02-05 19:01 #6 av: sushi

Bra artikel! Jag älskar quinoa och använder det både i sallader och istället för t.ex ris.

Det blir jättegott om man slänger med lite grönsaksbuljong när man kokar det, då smakar det väldigt gott sen.

Anmäl
2009-02-06 09:58 #7 av: SussieSt

Har med mig quinoa i matlådan idag... har några quinoa-nyfikna kollegor... och de vill man ju gärna ska få ett bra första intryck av quinoa. Skrattande

Anmäl
2009-02-06 12:56 #8 av: Sarah

:) Med buljongtärning i kan jag äta det som det är. haha. men, bara willys grönsaksbuljong.

Anmäl
2009-02-06 16:10 #9 av: Abico

#8 - Willys grönsaksbuljong slår det mesta, helt klart ^^

Hanna 

Anmäl
2009-02-11 12:48 #10 av: Casiopeia

En vän till mig påstår att man inte får tillsätta salt fören i slutet av kokningen av quinoan, annars blir den besk. Har själv inte upplevt att det är så, men jag kanske inte är så känslig. Vad tror ni?

Anmäl
2009-02-11 13:37 #11 av: Sarah

inte hört... kokar alltid med buljong

Anmäl
2009-02-11 17:53 #12 av: svartelbas

okej, jag som är quinoa-nybörjare, hur är det med de olika sorterna? vad är skillnaden (förutom färg såklart...... Flört) och använder ni de olika sorterna till olika saker?

Anmäl
2009-02-11 23:38 #13 av: Sarah

Vet inte riktigt vad det är för stor skillnad. Jag blandar som ni ser i burken ovan. Tycker mest att det ser så trist ut med gult ;)

Anmäl
2009-02-26 17:39 #14 av: Sehvrin

Går det använda hela frön när man ska göra gröt eller måste man använda quinoagryn? Om man kan använda hela frön: Hur mycket frön + vatten ska man använda till en portion?

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2009-02-26 18:44 #15 av: Abico

#14 - Här finns ett recept där dom tycks använda hela frön. Dock får man inte se hela receptet på sidan, löjligt. Men det borde gå att följa något av alla andra quinoagröt recept som dök upp när jag googlade även om dom använde sig av quinoagryn/flingor. Kan hända man måste reglera koktiden något men det står ju i det här receptet hur quinoan ska se ut som klar så det är väl bara att stå och vakta grytan om man är osäker :)

Hanna 

Anmäl
2009-02-27 12:49 #16 av: Sehvrin

#15 testade det receptet då jag hittade en genväg förbi så man såg hela (här om någon är nyfiken) Men jag tror man skulle använt gryn till det, för det blev inte mycket till gröt, inte Obestämd Nåja, ätbart var det, men inget som passar till frukost om man använder hela frön.

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2009-03-27 23:16 #17 av: nun7ne

hej   läste nånstans att quinoa var en gudagåva som inkaindianerna

åt när de sprang mellan sina olika utposter.   De kunde tydligen få en otrolig energi av växten......     en av mina laster är att jag läser mycket och det följer med mig, men jag kan sällan referera var jag såg det.....      Cool

Anmäl
2009-03-27 23:23 #18 av: nun7ne

hej   läste nånstans att quinoa var en gudagåva som inkaindianerna

åt när de sprang mellan sina olika utposter.   De kunde tydligen få en otrolig energi av växten......     en av mina laster är att jag läser mycket och det följer med mig, men jag kan sällan referera var jag såg det.....      Cool

Anmäl
2009-03-28 00:02 #19 av: Sarah

INte kan väl det räknas som en last ;)

Anmäl
2009-04-28 13:43 #20 av: hellah

# 12 Jag tycker man måste koka röd quinoa längre än gul.

# 13Funkar det verkligen att blanda?

Anmäl
2009-04-30 17:59 #21 av: Sehvrin

Är det vanligt med grus i quinoa? Har köpt Risentas quinoa och har hittat millimeterstora (vad jag tror är) gruskorn.

Jag gillar verkligen quinoa, men jag är tveksam till att äta det nu pga gruset...

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2009-05-01 03:55 #22 av: Linnah

De svarta och röda har mycket mer fibrer än de vita, det blir mycket mer tuggmotstånd och lite mer "träigt". Dessutom mer grus som #21 skriver om. Jag föredrar helt klart de vita, även o de vita och svarta ger fin färg i t.ex. sallad.

Jag är quinoafanatiker. ;)

Anmäl
2009-08-04 13:08 #23 av: TereseE

Det är supergott, brukar ha det i sallad eller till råkosttallrik. Glad

Anmäl
2009-08-05 01:13 #24 av: FeliciaS

Har faktiskt bara ätit gul ^^ Men det är väldans gott!

Smakar de olika färgerna likadant?

Anmäl
2009-08-08 07:46 #25 av: yogflame

#4 sara du har nog rätt i det mesta det tar jag ej ifrån dig.

Men vatten är gratis eftersom dom odlar mycket ris i tex thailand som har det bästa riset enligt många inkl mig själv.

I thailand spöregnar (monsunen) det så att det går åt mycket vatten spelar väl ingen roll ur den synpunkten eller?

 

#17 det låter som om jag behöver äta dettta så jag blir piggare. Glad

 

#24 kan man äta det här som ris med tex wokade grönsaker tror du*? vad blir smaken god?

Anmäl
2009-08-10 01:53 #26 av: Mezzzanina

Jag kokade det med buljong men tyckte det blev för salt då...Obestämd

Anmäl
2009-08-10 09:43 #27 av: yogflame

provade du utan buljong sen , hur var det?

Anmäl
2009-08-10 21:05 #28 av: Mezzzanina

Jag tyckte att det smakade bättre utan buljong.Fast jag tycker att bulgur smakar bättre än quinoa.Men det kan ju också vara så att det är jag som inte har hittat den perfekta rätten att använda just quinoa till.Såg att # 1 här använde det i sallad.Det har jag inte testat än.Måste prova det!

Anmäl
2009-08-10 22:00 #29 av: FeliciaS

#25 Ja, med wokade grönsaker kan det säkert vara jättegott :) Men inte woka quinoan då förstås.

#28 En lite mer exotisk sallad med banan, cashewnötter, curry osv. är mums med quinoa ;)

Anmäl
2009-10-20 22:43 #30 av: Mairi

Kul att se så många quinoafanatiker på ett ställe!

Visste ni att man kan odla quinoa i Sverige?
I alla fall från dalarna och uppåt mot norr, det lär vara för varmt i Skåne för denna växt från Andernas höga höjder.

Jag tycker att quinoa är perfekt i soppor och t ex linsgrytor... jag gillar när de fått svälla fritt i mycket vätska (buljong!)

Anmäl
2010-07-27 15:29 #31 av: Ilya

Quinoa är jättegott!

En liten rolig grej som hade med quinoa o göra..

Min pojkvän kom fram till mig och utbrast "älskling, kolla här". När jag kollade på hans mage och såg, vad jag tyckte såg ut som en fästing, blev jag rädd och frågade, lite smått panikslagen, vart han hade varit. När han inte svarade med detsamma, släppte jag blicken om "fästingen", tittade upp och såg att han log retsamt med hela ansiktet innan han tog "fästingen" med händerna, stoppade in den i munnen och käkade upp den.
Gissa vad "fästingen" var för något? Jo, en röd liten quinoa ;) haha. Dom ser verkligen ut som röda fästingar. Inte så aptiterligt, men ja.. jag var tvungen att säga det ändå. ^^

Anmäl
2010-07-27 22:10 #32 av: Sunrise

Quinoa är jättegott. Använder den vita quinoan, men har även ätit en blandning av alla tre sorter som var god. Jag gillar att koka quinoan med lite buljong, och sedan när jag har hällt av vattnet blanda ner sweet hot chili-sås, hoi sin-sås och wokade grönsaker. Mums. C:

Anmäl
2011-06-08 16:52 #33 av: Cazzos

Jag har hört talats om quinoaflingor. Vad är det och kan det användas som vanliga frukostflingor?

Anmäl
2011-06-08 21:20 #34 av: Sarah

det är puffat quinoa och finns också liknande havregryn, används på samma sätt, som gröt eller flingor

Anmäl
2013-06-24 16:43 #35 av: Carolinehell

Satt här om dagen och tänkte på hur gott quinoa är, samtidigt började jag tänka på risotto och fick en snilleblixt - quinoa-risotto! 


Googlade lite och det skall gå utmärkt att göra risotto på quiona istället för arborioris, så i morgon blir det en med broccoli och champinjoner, ska bli riktigt spännande!

Anmäl
2013-06-25 08:32 #36 av: tlover

Jag har tänkt testa att odla egen mjölmålla (svenska namnet på Quinoa) men jag har inte kommit längre än till tanken om det än då potatis är viktigare

Flyttstängt i butiken

Glöm inte att följa mig på facebook och instagram!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.