Matprat

Istället för gelatin i bakning?

2009-07-02 13:42 #0 av: SussieSt

Någon som vet nåt användbart istället för gelatin i bakning? Dvs med samma "gele-ande" effekt? Hittat en ett recept jag vill ge mig på med gelatin... men gelatin är nej tack för min del. Eller så får jag helt enkelt hitta ett gelatinfritt recept... Hojta till om ni har nåt förslag...

Anmäl
2009-07-02 14:22 #1 av: Åsa S

Agar agar, vegetariskt gelatinämne gjort på alger. Brukar ofta hittas i asiatiska butiker + ibland kan apoteket få tag på det + vissa hälsokostar har det också.

 

+Man kan shoppa det på postorder från ex. borgeby kryddgård

 

http://borgebykryddgard.jetshop.se/default.aspx

Anmäl
2009-07-02 14:57 #2 av: SussieSt

kanon... kollar hälskosten å apoteket på vägen hem...

Anmäl
2009-07-03 16:06 #3 av: Kattmynta

Dan sukker's Gelésocker finns i vanliga matbutiker. Helt veg såklart.

Anmäl
2009-07-14 11:18 #4 av: SussieSt

Köpt gelesocker... ska testa i nästa vecka... agar agar är också på g... fast börjar med gelesockret...

Anmäl
2009-07-14 17:37 #5 av: dijete

Vi har gjort Pannacotta med Gele sockret som du köpt, Det blev jätte bra :)

Anmäl
2009-07-15 00:58 #6 av: FeliciaS

Agar agar är ersättare för gelatin i bakverk osv. Titta in på bakverk så finns en del kunskap där ;) Har lagt upp en del recept med agar agar där också.

Pannacotta har jag gjort med Dansukker gelesocker multi, det funkar jättebra! :)

Anmäl
2009-07-17 14:44 #7 av: SussieSt

bra tips. Tack!

Anmäl
2009-07-17 23:58 #8 av: HannaM

vad är det för gele i gelesocker som är vegetariskt? Användbart är det i alla fall.

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2009-07-18 18:16 #9 av: FeliciaS

#8 Karragenan (rödalger) och fruktkärnmjöl ;)

Anmäl
2009-07-18 18:19 #10 av: HannaM

Så praktiskt=) För som sagt, det är användbart, brukar göra pannacotta och sen göra en geleartat sak att hälla ovanpå, tar en förpackning frysta bär och häller på gelesocker.. det brukar bli både gott och fint

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2009-07-19 18:30 #11 av: [TrevorS]

Agar-Agar. Det är gjort på rödalger, blir genomskinligt när du använder det, finns billigast i matbutiker, kostar ca 10 kr för en påse och 1 msk är till 1 liter för att de ska bli gele så man kan snåla som bara den. Jag brukar göra veganska maränger på den.

Här kan ni se förpackningen och ett recept på silkestofu (fej-tofu) går snabbt att göra.

http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.10024428

Anmäl
2009-07-21 15:05 #12 av: Casiopeia

#11 Vad är du vför vegan-trollkarl egentligen? Har du lyckats med maränger också!? Shit, jag trodde det var den enda omöjliga vegan-grejen! Har provat flera olika recept (även med agar-agar) och exprimenterat själv men det har inte blivit något vidare. Tell me more!Glad

Anmäl
2009-10-22 18:13 #13 av: [TrevorS]

#12. Jag är bara en vegan-trollkarl bara. =) Just det ja, jag måste lägga ut receptet på maränger du får gärna komma hit och göra det tillsammans med mig, men vi måste fixa en elvisp. =)

Anmäl
2013-02-22 21:42 #14 av: kelfwing

P:å den här länken finns bilder på de flesta veg. gelatin-alternativ.

http://www.recepten.se/blogg/post/vegetariskt_gelatin/81

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

Anmäl
2013-03-07 22:21 #15 av: cokolada

Jag köpte precis hem agar agar från Goodstore. Tänk bara på att agar agar måste kokas och sen svalna innan det tjocknar medan gelatin läggs i kallt vatten, så du  får variera recepten lite. Pannacottan lär bli himmelsk  god ^^

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.