Matprat

När "insåg" du vad mat var på riktig,t först?

2013-10-20 10:09 #0 av: tlover

Jag har tänkt på detta sen "Låta sina barn äta kött" tråden då det kom upp.

Själv har man mest haft som skämt att "dagens ungdom" i städerna tror att fiskpinnar simmar i havet etc då jag själv (och alla jag känner) har "alltid" vetat var maten kommer ifrån (i alla fall så långt bak man minns) tex så fångade jag min första fisk då jag var 6 år (just efter jag fick min första kniv) och då var det ju en självklarhet att man äter den (att "sportfiska" och släppa tillbaka fisken hörde jag om först då jag var i tonåren).

Min mamma hade också då jag var riktigt liten både grisar, höns och kaniner för kött (och ägg), mormor och morfar hade mjölkkor och senare köttkor (ca 12 st), i princip alla grannar jagade (vår familj var udda som inte hade en jägare i familjen) och alla fiskar ju för hobby härikring (min svåger som är allergisk mot fisk fiskade till och med ibland förr).

Även i grönsaksväg så har jag vetat om det så länge jag kunnat minnas, min mamma hade grönsaksodling, man plockade alltid bär på hösten och hjälpte mormor och morfar att få upp släktens potatis på hösten. Sen när jag blev äldre brukade jag fara till mormor och morfar vid skördetider för att hjälpa henne med skörden och ha en skördefest.

Jag har då vuxit upp i en medelstor by (ca 80 hus) och jag gissar att folk i större städer har vuxit upp annorlunda och därför så har man inte vetat det lika naturligt (min teori)

Så, Minns du när du fick reda på var mat kommer ifrån? Hur gick det till?, påverkade det ditt val att bli vegetarian? (var du vuxit upp kan vara intressant också)

Missa inte Tealovers teadventskalender Köp redan nu
Teprovning i Lycksele! Begränsat antal platser boka nu

Anmäl
2013-10-20 11:11 #1 av: kelfwing

  • jag blev känslomässigt medveten om det när min bror skämtade om att äta min chinchilla. Innan dess tror jag att jag alltid var rationellt medveten men ändå inte gjort den kopplingen så att säga. 

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

Anmäl
2013-10-20 13:07 #2 av: TatsuOni

Så länge jag kan minnas så har jag varit medveten om vartifrån maten kommer. Mina föräldrar hymlade aldrig med att kött var djur. Jag har bott i lägenhet hos min mor och i villa hos min far. Har tillbringat största delen av mitt liv på landet.

Vad gäller grönsaker så var bland det bästa att åka hem till mormor och morfar och äta deras hemodlade grönsaker, frukter och bär. Den var ju mycket godare än köpta saker! Dessutom så berättade ju mamma om besprutning och att äta deras giftfria saker var ju självklart bättre. Det förstod jag t o m som liten.

När jag åt kött så var jag med när min far och bror släpade hem det de jagat. Jag såg min far stycka köttet. Jag hade inga problem med det. Jag vet inte om detta påverkat mig i mitt val. Min främsta anledning till att sluta var att jag inte gillade smaken av kött, men jag ville inte heller äta djur. Jag vill inte att djur ska dö för någonting jag kan klara mig utan.

Har dock inga problem med att folk i min närhet äter kött. Det är deras val. Trots att jag är vegetarian så är jag en av dem i in närhet som är minst känslig när det kommer till kött. Min far jagar fortfarande och styckar kött. Jag vill inte äta det eller ha det uppstucket i ansiktet, men jag är inte känslig för att se det. Har dock aldrig sett själva dödsbiten.

Home is where the heart is

Värd för hår. Medarbetare på te.

Anmäl
2013-10-20 15:32 #3 av: tlover

#2 du och jag verkar lite lik, även fast förutom smakbiten så var miljöbiten en viktig del i att jag blev vegetarian men att se saker som jakt, fiske osv under uppväxten har inte styrt mig mot vegetarisk mat. snarare tvärt om.

Ska nu nått djur slaktas/dö vill jag ju att så mkt som möjligt går till användning av djuret så att dom dött mindre "förgäves" så senaste slakten på gården kutade jag ut med ungsplåtar så att dom inte skulle glömma de ätbara inälvorna. Jag skulle ha tagit skallarna också om min man ätit pölsa.

Och såklart så är mormor och morfars morötter dom godaste i världen.

Missa inte Tealovers teadventskalender Köp redan nu
Teprovning i Lycksele! Begränsat antal platser boka nu

Anmäl
2013-10-20 15:40 #4 av: TatsuOni

#3 Miljöbiten kom jag att tänka på och engagera mig i först efter att jag blivit vegetarianGlad

Är också uppvuxen med att ta till vara på allt. Min far gör ofta inälvsgrytor och det har jag ätit under min uppväxt. Han är uppvuxen i Finland på bondgård och där var de med och tog till vara på blodet och allt annat när de slaktade. Inget fick slösas bort! De fick hjälpa till med det redan när de var små. Det har hängt med i vuxna livet för honom och vi är uppfostrade där efter.

Åker fortfarande ut till mormor varje år för att plocka bär, frukt och grönsakerGlad Även min far odlar mycket eget. Frukt och bär är de lite dåliga på att använda så det brukar jag ta tillvara på. Har frysen full med sommarens skördSkrattar

Home is where the heart is

Värd för hår. Medarbetare på te.

Anmäl
2013-10-20 15:43 #5 av: tlover

#4 lyllo, vi har inte så mkt bär i frysen, det mesta åts upp under sommaren Förlägen (egenodlade jordgubbar smakar underbart)

Missa inte Tealovers teadventskalender Köp redan nu
Teprovning i Lycksele! Begränsat antal platser boka nu

Anmäl
2013-10-20 15:45 #6 av: slarvigt

Jag växte upp i villaområde och har aldrig känt någon jägare eller liknande, men jag tror att jag gradvis har fått en förståelse för vad kött är. Som #1 skriver så fick jag så småningom en känslomässig medvetenhet om det, när jag var i tolvårsåldern tror jag. Sedan dess har jag alltid tyckt att det har varit fel att äta kött, när man inte behöver. Det tog dock ett tag innan jag plockade bort allt kött från maten.

Anmäl
2013-10-20 15:47 #7 av: TatsuOni

#5 Jag åt hur mycket som helst över sommaren men har ändå fått en hel del överGlad Brukar även få blåbär, hallon och kantareller från svärmor som plockar det i skogen.

Home is where the heart is

Värd för hår. Medarbetare på te.

Anmäl
2013-10-20 15:51 #8 av: tlover

#7 får jag låna din svärmor nästa sommar Skämtar

#6 även om jag främst gick över till vegetarisk mat eftersom det är godare så tog det ändå ca 6 år att bli veg från att tanken först kom till, jag tror det är ganska vanligt att det tar ett tag.

Missa inte Tealovers teadventskalender Köp redan nu
Teprovning i Lycksele! Begränsat antal platser boka nu

Anmäl
2013-10-20 16:11 #9 av: TatsuOni

#8 Jag får starta svärmorsuthyrningSkämtar

Home is where the heart is

Värd för hår. Medarbetare på te.

Anmäl
2013-10-20 17:27 #10 av: Snovit79

Jag är uppväxt med slakt, så jag visste åtminstone vart fläsk och nöt kom ifrån. Mosters karl har lantgård, så där bodde jag några somrar och kollade på slakt, samlade ägg och drack färsk mjölk. Sedan köpte mamma, mormor och vad jag minns resten av släkten direkt från slakt. En bonde brukade komma hem till oss med 1-2 bananlådor med nyslaktat några gånger per år. Man hade hemstoppad korv, sylta och paltbröd m.m.

Mosters karl hade också höns, men kan inte svära på att jag visste som väldigt liten (under 5 års ålder) att de åts mer än ägget. Vi har sällan haft kyckling/höns hemma. Jag kan inte minns något mer än i skolan. Fiska gjorde vi, så det måste jag nog vetat också.

Min son har inte sett en slakt, om han inte sett det på youtube? Han vet vart allt kommer ifrån iaf. Han tror inte att mald färs växer på träd. Skämtar

Sedan gick jag Livsmedeslprogrammet på gymnasiet och i första ring var vi tvungna att vara i chark-delen också och lära oss att stycka, stoppa/knyta korv, göra pölsa, rensa tarm m.m. Vilket jag som vegetarian avskydde. Ryser fortfarande då jag känner lukten av rått kött eller späck. Urk. Stor skillnad på charklukt och bageri. Cool

- Jag blev vegetarian som 8-åring. Hade länge mått illa av senor, späck, ben, segt dillkött, fettiga köttbullar eller prickig korv. Ville inte äta något alls egentligen. Och eftersom att jag är liten (petit), så blev sjuksköterskan orolig. Efter regelbundna samtal och vägningar - så föreslog hon vegkost. Vilket på 80-talet (precis som 70-tal) bestod mest av bönor, linser och groddar. Vilket jag avskydde. Så jag levde på sås och potatis mina första 5 år som vegetarian. Sedan kom det ju godare halvfabrikat. Då jag fått min son (1999) började COOP sälja Quorn t ex. 

Hjärta Jasmine, min älskade efterlängtade dotter - den vackraste ängel i himlen. Hjärta

 Sajtvärd på Matbröd 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.