Livsstil

Vegetarian - hemma

2016-12-31 10:49 #0 av: ipopuma

Ja jag känner nu att jag vill ta bort kött ja nästan helt från min kost. Bli något i latko-ovo-pesco stuket. Börja där. Men min fråga är hur gjorde ni hemma? I dagsläget lagar jag vegetariskt 1-2 gånger i veckan till hela familjen. Men hur  gör man om alla mina mål ska bli mer veg, utan att påverka familjens ekonomi för negativt? hur gjorde ni?

Har alltid tänkt att jag ska ändra på mig efter jag flyttar hemifrån. Men ja, "orkar (?)" inte vänta längre. Ska jag vänta? 

Anmäl
2016-12-31 10:57 #1 av: Maria

Tror du att du kan få familjen med dig? Det finns ju en himla massa gott vegetariskt och ni kanske kan laga mat tillsammans.

När vår son var i sena tonåren så bestämde sig min man för att utesluta kött fisk och fågel och sonen och jag hängde på. Jag lärde mig att laga en massa ny mat som var jättegott. Sonen hade dessutom kompisar som var vegetarianer så det blev så bra.

/Maria

 

Anmäl
2016-12-31 10:59 #2 av: Tjeja

Det behöver inte alls bli dyrare än köttmat. Det kräver bara lite annan planering och att man lagar maten själv med råvaror från grunden (nyttigare då dessutom), istället för att köpa färdiga halvfsbrikat och färdigmat. Dvs skippa konstgjorda köttersättningar som quorn och tofu och färdiga "nuggets" och "köttbullar" etc.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-12-31 11:03 #3 av: Annielle

Kan bli billigare till och med!

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2016-12-31 11:04 #4 av: ipopuma

Mamma är med mig. Hon tycker det är superroligt med vegetariskt och när jag lagar det hemma. Pappa ja han får bara hänga på ;) . 

Men hur skulle ni ha gjort de dagar det serveras kött hemma ? (mina förlädrar kommer ju äta mindre kött men kommer ju fortfarande konsumera varan) Hur hade ni kompletterat det?

Tack för all hjälp :D

Anmäl
2016-12-31 11:05 #5 av: Maria

#2 #3 Ja precis.

Jag minns att jag kokade en massa bönor och frös i för att ha i olika maträtter. Kikärtor, svarta bönor, kidneybönor m.m. Det är ju jättebilligt och gott.

/Maria

 

Anmäl
2016-12-31 11:07 #6 av: Annielle

Beror ju lite på vad det är för mat som ska kompletteras, men ta bönor, ärtor eller linser och komplettera med. Fetaost kan du ju äta ibland också om du äter mjölkprodukter.

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2016-12-31 11:09 #7 av: ipopuma

Tack för all hjälp :D

Anmäl
2016-12-31 11:11 #8 av: Annielle

Lycka till! Glad

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2016-12-31 11:13 #9 av: VildaVittra

Om du hoppar över att köpa sådana där skräplåtsasköttprodukter (quorn, sojakorv osv) så är vegetarisk mat bra mycket billigare än en blandkost. 

Baljväxter kan man göra mycket gott på, som falafel på gula ärtor (krydda om du vill mer som köttbullar, så har du en utbytesprodukt) och Akarasmeten har jag ibland fryst in i hamburgerform innan fritering.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2016-12-31 11:15 #10 av: Namiko

#4 Ett tips är att koka en stor omgång bönor eller linser, gör biffar och frys in. Då om det serveras kött så kan man bara plocka fram några biffar och steka upp. Mycket billigare och godare än halvfabrikat.

Samma sak går att göra med olika grytor, gör ett storkok, frys in i portionsförpackningar så det finns när föräldrarna vill äta kött så slipper man laga två rätter samtidigt.

Tell someone you love them today, because life is short. But yell it at them in German, because life is also terrifying and confusing.

Anmäl
2016-12-31 11:15 #11 av: Tjeja

Äter du mjölkprodukter finns ju många olika ostar. Samt ägg ger ju allt som kött ger. Men bättre på alla sätt även för mage och hälsa, ekonomi och djur är att äta baljväxter som #5 beskriver! 😊

Nötter kan man ersätta med emellanåt också. Kasew nötter ger mycket och vanliga jordnötter ger sitt också. Men bäst att använda naturella då tycker jag. Saltade gör maten för salt.

Glöm heller inte bort att du kan "krydda" maten nyttigt o gott med frön också som komplement!

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.