Annons:
Etikettallmänt
Läst 17448 ggr
Sarah
2008-09-04, 20:31

Tomater (Solanum lycopersicum).

Tomat i olika varianter är en storfavorit i matlagningen i ett flertal länder.

IMG_3605.jpg

Tomaten hör till familjen potatisväxter och tomaten är bäret på plantan. Men, den räknas som en frukt.

Den har sitt ursprung hos Inkafolkt i Peru som odlade de mindre körsbärstomaterna. Senare spred sig tomaten upp mot Mexico och den större varianten som är vanligast idag uppkom. När Européerna kom till Sydamerika under1500-talet tog de med sig tomaten. Men det tog några århundraden för den att bli en etablerad del av matkulturen. På grund av sitt släktskap med potatis och tobak trodde folk att den var giftig.

Nu finns tomaten i mängder av varianter. De kan vara små eller stora, runda eller plommonformade, röda eller gula eller lila eller randiga mm. Bara att välja och vraka.

Plantan är ettårig här i Sverige, men med gynnsamt klimat eller kraftiga växthus kan de leva fler år. Men, det är inte speciellt miljövänligt att driva upp dem i växthus på det sättet. Tomaten får lätt sjukdomar och angrips av parasiter. Tidigare har man använt mycket gifter för att bli av med parasiter, men nu använder de flesta sig av biologisk bekämpning i form av små djur som äter dem. På så sätt är skörden och miljön giftfri.

Tomaten består till största del av vatten. Men, de 7 % som inte är vatten är fullproppade med nyttigheter. Lykopen är det röda färgämnet i tomaten och är en typ av karoten. Det är en antioixdant som man tro har positiva effekter då det kommer till att minska risken för vissa sjukdomar. Exempelvis hjärt -och kärlsjukdomar, diabetes, vissa typer av cancer och benskörhet. Det som är intressant med Lykopen är att det är lättare att ta upp om det värmts upp. Speciellt då skalen är med. Tomatpuré som är gjort på tomater med skal är det som innehåller mest Lykopen. Ketchup har också ett högt innehåll. Tyvärr är det ofta mycket socker i ketchup. Även tomater på burk är väldigt nyttigt, speciellt då skalet är kvar.

Det är inte bara lykopenet som är nyttigt i tomater, de innehåller även mycket vitaminer och mineraler.

Ett varningens finger. Plantan är giftig och det är bara frukten som sa ätas. Tomat är dessutom en av de vanligaste födoämnesallergierna.

Är du inte allergisk, fram med grytan och laga något på tomater med skal.

Källor: www.wikipedia.se, Bra Böckers Lexicon. www.odla.nu www.nyfikenvital.nu
Foto: Sarah Säll

Annons:
Abico
2008-09-05, 10:38
#1

Mmm… Tomater :) Tyvärr får jag lite allergiska reaktioner 50% av gångerna jag käkar tomater, men om jag lät bli att äta allt som det killar i min hals av så skulle jag få gå hungrig jämt ;P

Så tomater är en frukt? Jag som alltid trott att det är en grönsak.. Man lär sig något nytt varje dag :)

Hanna 

Sarah
2008-09-05, 17:07
#2

Åh vad jobbigt med allergier. Jag är lyckligt lottad och har inga alls. Utom lakos i stora mängder men det är självförvållat ;)

Abico
2008-09-05, 19:10
#3

#2 - Man vänjer sig ^^ På min lista finns olika sorters pollen, stenfrukter (pga. pollenallergin), syrligare frukter, mjölk, "råa"morötter mm..
Så eftersom jag ändå inte kan äta någonting så plockade jag bort köttet också, lika bra det ;P

Hanna 

Sarah
2008-09-07, 18:59
#4

Haha. Ja det är ju lika bra ;)

Creation
2008-09-08, 00:42
#5

Skolsköterskan hade skrivit att jag var allergisk mot tomater i sitt "arkiv" om mig(eller vad man kan kalla det ;P). När hon förra året undrade om jag fortfarande var allergisk mot det, blev jag störtförvånad, då jag aldrig vetat att jag varit det xP
Tror att det var skolsköterskan som gjort ett misstag och antagit att jag var allergisk mot tomater pga att jag sa att "jag inte äter tomater"(hatade det då ^^') när jag var yngre.

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Sagolika
2008-09-10, 13:55
#6

Jag älskar tomater, men ett par timmar efter att jag ätit det eller ketchup (eller båda delarna smatidigt) så får jag kliande utslag. Men jag kan inte låta bli i alla fall! Skrattande Särskilt körsbärstomater och de andra små med mycket sötma är ju SÅ goda.

Annons:
Tindrar
2008-10-16, 18:11
#7

Jag har försökt tycka om tomater, men lyckas inte, det blir bara äckelpäckel:/ Men får försöka äta hela tiden, och tillslut tycka om:)

Hennum
2008-10-21, 02:13
#8

jag har hört någonstans att tomater inte är så mycket att hurra för, att man hellre kan äta andra "grönsaker" som har större mängder av samma nyttiga grejer.

I samma "andetag" så sades de oxå att gurka var väldigt nyttigt, och att man skulle äta gurka istället för tomat. Och så gurka innehåller mer vatten än tomat, så kan det ju inte ha o göra med den stora mängden vatten.

men det är ju tusan, att man alltid glömmer bort var man hör allt!

efter det blev jag iaf skeptisk mot tomater, och bejakade min stora kärlek till gurka, som i mitt tycke är mycket godare.

men, man hör ju så mycket ;)

/ Johanna Hoogendoorn, ordförande för Kattens Talan

Hennum
2008-10-21, 02:19
#9

jag har nu läst på sidorna du visade, och börjar bli benägen att ändra åsikt om tomater…

tänk, då har ja låtit bli tomater aldeles i onödan!

/ Johanna Hoogendoorn, ordförande för Kattens Talan

Sarah
2008-10-21, 02:24
#10

Hahaha, det är ju en fantastisk grönsak eller vad man nu ska kalla det, speciellt varm. Gurka har i mina ögon varit helt meningslös, men nu odlar min granne så himla goda. Det blir säkert en text om gurka en dag oxå ;)

Casiopeia
2008-10-21, 16:20
#11

Jag tycker allra bäst om tomater som smörgåspålägg- det är så idiotenkelt och supergott. Bara en tunn skiva tomat på en smörgås eller knäckemacka med lite maragarin under och så örtsalt ovanpå. Varför krångla till det? Mums!

~ medarbetare på amigurumi och vegan ~

 

Hennum
2008-10-22, 00:32
#12

min mamma gjorde väldigt goda gröna tomater en gång. tror de skulle stekas med några kryddor o grejer. det var väldigt spännande ^^

/ Johanna Hoogendoorn, ordförande för Kattens Talan

Sarah
2008-11-17, 16:20
#13

jag har velat testa gröna tomater sen jag såg filmen ;) kan du inte be om kryddningen?

Annons:
botakt
2008-11-17, 22:43
#14

tomater är ju supergott jue! =D Men det kliar på tungan efter att jag ätit det.. Men jag är inte allergisk

Ilya
2011-06-21, 15:55
#15

Jag som alltid trott att tomat är en grönsak!?

Ja där ser man :)

Tomater är isånafall den godaste frukten.. mums :) speciellt med ruccola, örtsalt och rapsolja. De godis!


Anterrabae
2011-06-22, 12:29
#16

älskar tomater, har haft ett par perioder när jag varit allergisk mot det, men allergin läkte ut när jag upptäckte dold spannmålsallergi. Nu tål jag alla frukter och grönsaker som jag inte tålde förut! (det var många) Skrattande

En storfavorit om man har egna tomater är att göra inkokta, man får sommarsmaken länge Flört

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

storost
2011-06-22, 16:30
#17

Jag äter bara hemma odlade tomater pga de köpe tomater plockas omogen och säljas ljus röd Rynkar på näsan

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Upp till toppen
Annons: