Etikettrecept-övriga
Läst 1820 ggr
[Victoriaärjag]
2016-01-16, 18:50

Tycker ni det är etiskt att vara vegetarian?

De flesta köttätare brukar ju tycka det, men om man tänker efter bidrar vegetarianer till dödandet av många djur. Tuppar som mals ner, hönor som slaktas långt i förväg när de inte värper lika bra, tjurar som slaktas och kossor som slaktas lång i förväg efter ett hårt liv i industrin. Gris/lammköttsindustrin är den ända man inte bidrar till, samt jägarna och samernas köttproduktion.

Hur tänker ni? Eller ni kanske inte är vegetarianer av etiska skäl/är på en övergångsperiod till att bli veganer?

Leritza
2016-01-16, 20:15
#1

Hur stödjer en vegetarian fågel- och nötkreatursindustrin? De äter ju inget som kommer från den. Själv är jag ovo-vegetarian men äter bara ägg när det finns i halvfabrikat och de hålls till 2-3 ggr i veckan.

[Victoriaärjag]
2016-01-16, 20:19
#2

#1 Eftersom tupparna inte kan lägga ägg mals de ner direkt. Samma gäller tjurar, eftersom de inte kan producera mjölk skickas kalvarna till slakt.

[Lollo 97]
2016-01-16, 20:26
#3

Förstår inte heller hur en vegetarian skulle stödja köttindustrin.

Det är inte alla vegetarianer som äter ägg och dricker/äter mjölkprodukter, men det finns vegetarianer som använder päls osv. Då kan dom inte kalla sig vegan.

Jag är ovo-lakto vegetarian. Vet hur hemsk mjölk och ägg industrin är och försöker långsamt gå över till att bli vegan, använder varken päls eller skinn från djur.

[Victoriaärjag]
2016-01-16, 20:29
#4

#3  Som jag skrev tidigare stödjer en vegetarian (som dricker mjölk)  köttindustrin genom att tjurar inom mjölkindustrin skickas till slakt eftersom dessa inte kan användas till att producera mjölk. Äter man ägg bidrar man också till att tuppar dödas helt i onödan eftersom dessa inte kan värpa. 

En vegan för mig är någon som inte äter kött/animalier och inte använder animaliska produkter. Fast man kan självklart fortfarande ha en vegansk kosthållning och använda skinn/päls men det är inte vad tråden handlade om :)

Leritza
2016-01-16, 20:34
#5

#2 du tänker på lakto- ovo-vegeterianer, en äkta vegetarian äter varken ägg eller mjölk vilket gör att de inte bidrar till den industrin. Veganer undviker dock allt med djur industrin. Dvs varken äter, klär sig med något som kommer från djur även om djuren inte behöver sätta livet till, undviker att besöka djurpark m.m.

[Lollo 97]
2016-01-16, 20:39
#6

#4 Okej, du tänker så. Men vegetarian eller ej, om man är blandkostare så stödjer man ju köttindustrin ännu mer. Tjurarna och tupparna slaktas ju tyvärr ändå ;( Men nu förstår jag i alla fall hur du tänker :)

Så jag ska nog snabba på lite med att bli vegan ;)

[Victoriaärjag]
2016-01-16, 20:44
#7

#5 Där ser man det visste inte jag :)

#6 🙂

veggie4every1
2016-01-16, 21:03
#8

Sajtvärd på Djurrätt ifokus & Medarbetare på Vegan ifokus      
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Leritza
2016-01-16, 21:05
#9

#7 inte lätt att veta om man inte är insatt. Själv äter jag som sagt bara ägg i halvfabrikat och blir inte ofta. Men beror bara på ren och skär lathet. Hade jag hittat likvärdigt halvfabrikat som jag gillat skulle jag mest troligtvis välja det äggfri.

[Victoriaärjag]
2016-01-16, 21:19
#10

#9 Jag tror inte det handlar så mycket om att vara insatt för det tycker jag att jag är :) Däremot så brukar man idag använda termen vegan om de som inte förbrukar några animalier.  Astrid och Aporna och halvfabrikat som är helt vegansk bla. sen finns det märken som har både veganska/vegetariska varor.

Leritza
2016-01-16, 21:51
#11

#9 Ja fast de som marknadsförs som vegetariska är också veganska, då det anses i sverige att det är falsk marknadsföring att sälja produkter som vegetariska om de innehåller mjölk och/eller ägg.

Dock är det enklare att säga att det är veganskt då vegetarian har mer eller mindre kommit att egentligen betyda lakto- ovo- vegeterian snarare än vad det egentligen ska syfta på.

Sarah
2016-02-01, 10:56
#12

Jag ser absolut etisk problem med att äta ägg och mjölk. Bättre än att äta kött, men inte helt där liksom :)

tlover
2016-02-15, 22:03
#13

Eftersom alla livsstilar leder till lidande och död (även vegansk livsstil) så tycker jag inte man kan bestämma över andra om deras val är etiskt eller inte.

Jag är tex blandkostare för djurens och miljöns skull då jag vet att äter jag mat odlad inom industrin så dör miljarder och miljarder av djur (m.m) även om jag skulle äta helvegetariskt. Genom saker som att tex konstgödsel svälter ut mängder av mikroorganismer (och jag bryr mig även om dom som inte är söta och fluffiga), varje gång ett fält plöjs så dödad miljarder och åter miljarder av djur etc

Det som skulle vara bäst för alla skulle vara att vara en jägare/samlare men nu går ju inte det så jag gör det bästa jag kan göra där jag är i livet och världen just nu.

Dvs jag försöker att odla så mycket av min egen mat jag kan (utan tex konstgödsel el överdriven plöjning), jag äter vilt och kött från vår egen gård, jag försöker att undvika onödig konsumtion, jag plastbantar etc.

Jag satsar dessutom på att öka mina odlingar/uppfödande av djur och minska min konsumtion/plastberoende i den takt det behövs för att det ska funka för mig.

För en person som lever på en annan plats med andra förutsättningar blir det bästa däremot något helt annat.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


[klarabastin]
2016-02-23, 22:03
#14

Jag skulle beskriva en lakto-ovo- vegetarisk kosthållning som bättre än kött men inte etiskt🙂

Upp till toppen