Annons:
Etikettallmänt
Läst 9430 ggr
MimmieM
2008-04-13, 17:51

Det handlar om framtiden

En kraftig ökning av köttkonsumtionen bidrar till ökade utsläpp av växthusgaser. Forskningen visar att folkhälsan sjunker i takt med att konsumtionen ökar.

Under de senaste 30 åren har köttkonsumtionen ökat med ca 30%.

Konsumtion person/år i Sverige
1990 - 26,8 kg 1995 - 31,3 kg 2000 - 40,9 kg 2004 - 42,4 kg 2005 - 43 kg (prel.)
Källa: Jordbruksverket

Sverige hade 9 182 927 invånare den 31 december 2007 enligt Statistiska centralbyrån_,
_vilket innebär att vi i år kommer konsumera 394.865.861 kg kött i Sverige (baserat på konsumtionen 2005).

För varje kilo producerat kött skapas växthusgaser motsvarande 36,4 kilo koldioxid. Därutöver släpps stora mängder gödningsmedel ut samtidigt som stora mängde energi krävs. Totalt motsvarar det utsläppen från 25 mils bilåkning och 20 dagars oavbrutet användande av en 100-wattslampa. Den största delen av växthusgaserna är metangas som kommer från kornas matsmältning. Beräkningen, som gjorts efter japanska förhållanden, inkluderar inte transporter.
Enligt en svensk studie minskar utsläppen kraftigt för den som äter ekologiskt kött, som är uppfött på gräs snarare än kraftfoder. De djuren släpper ut 40 procent mindre växthusgaser och gör av med 85 procent mindre energi än de som föds upp på "vanligt" sätt.
Med ett ökat köttintag kommer vi att bli allt sjukare. Det leder till att fler får diabetes, hjärt- kärlsjukdomar och cancer, säger Gunnar Johansson på Folkhälsoinstitutet. Bara operationer och efterbehandling av tjock- och ändtarmscancer uppgår till miljardbelopp årligen. Och de senaste åren har vi här i Sverige satt i oss allt mer kött. Att människan har ätit kött i många tusen år är inget skäl för att vi när vi nu har en vetenskapligt baserad forskning kring riskerna det medför ska fortsätta med det i samma utsträckning menar Gunnar Johansson.
- Ett sådant argument kan man lätt säga emot genom att vi inte levde så länge förr. Medellivslängden har ökat sedan man började göra mätningar på 1700-talet. Men nu när köttkonsumtionen ökar i Sverige, ökar inte vår medellivslängd längre. Tvärtom har vi fallit ner på skalan av medellivslängd.
Genom att äta mindre kött kan vi hjälpa till att stoppa växthuseffekten och automatiskt minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Av: MimmieM

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('MimmieM'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('MimmieM', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2008-04-13

Carpe Diem

Annons:
Robinsnel
2008-04-13, 21:21
#1

Suverän artikel! Skrattande

Sarah
2008-04-14, 00:28
#2

Jättebra MimmieM, hann ögna igenom den snabbt ;)

Hoppfull
2008-04-14, 18:59
#3

Intressant!

Men det stora problemet är ju med andra ord att kossorna får äta skitfoder istället för gräs? Om det bara fanns gräsbetat ekologiskt kött skulle både produktionen, priserna och innehållet se annorlunda ut och kanske (antagligen) skulle det förändra konsumtionsmönstren med.

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

Ulf-S
2008-09-05, 02:03
#4

Visste ni att risodlingarna i världen släpper ut 2,5 gånger mer växthusgaser än djurhållningen? Kanske vi borde torrlägga risfälten? Hur kommer det sig att vi rekommenderas äta mindre kött, men inte att minska på riset som är mycket värre för miljön?

Man kan tycka vad man vill om köttätande, men faktum är att alla tjänar på en öppen debatt och en rättvis jämförelse av den miljöpåverkan olika typer av matproduktion och matvaror innebär. Att ensamt peka ut kött som den stora miljöboven och bara rekommendera minskad konsumtion gynnar faktiskt inte miljön i någon större utsträckning.

Som sagt så skulle köttproduktionen inte alls vara lika påfrestande för miljön om de fick äta artegen föda som gräs och hö. Gräs ingår i det naturliga kretsloppet och ger inte upphov till mer växthusgaser när kon äter det än det skulle ha gjort om det helt enkelt vissnat och multnat.

Jag vill påstå att betande kor dessutom binder kol i marken eftersom de bidrar till att bygga upp mullen. De skulle alltså kunna minska växthusgaserna. Som en bonus skulle korna må bättre och vi skulle få nyttigare kött.

Nåja, kor belastar alltså miljön eftersom de till stor del föds upp på spannmål/baljväxter som de får matsmältningsproblem och fiser av. Odlingen sker dessutom med hjälp av konstgödsel som belastar miljön ytterligare. Men gissa vad? Människor fiser också av baljväxter och spannmål.

Äter man mindre kött måste man äta mer av något annat, och detta lär vara just baljväxter och spannmål. Kolhydraterna och fibrerna jäser i mage och tarmar. Man flyttar alltså pruttproblematiken från kossorna till människorna! Hur ska vi lösa det dilemmat?  

Det miljövänliga svaret är att låta kossorna äta gräset och sedan äta kossorna. Fett kött är utmärkt människoföda som vi inte pruttar nämnvärt av. Jag inser att det inte är ett populärt alternativ på ett vegetarianskt forum, men det är logiskt. Naturligtvis förstår jag att alla inte vill leva på i huvudsak fett kött och det är inte heller något jag anser att alla ska göra.

Min poäng är att kofisarna inte är relevanta, det är ett stickspår som egentligen inte leder någon vart…

Sarah
2008-09-05, 02:14
#5

Faktiskt så är en rekomendation i livsmedelsverkets nya rapport att man ska äta midre ris. Men det är nog inget nytt.

Men, läs de rapporer som exempelvis FAO kommit ut med. Ligger under länklistan. Den rapporten är väldigt läsvärd. Har inte sett en enda rapport som säger att vi bör göra något annat än att minska vårt köttintag. Rapporterna pekar dessutom ut djurhållingen som den enskilt största "utsläpparen" av växthusgaser. Inte heller visar de annat än att kött är en väldigt stor miljöbov. Men visst naturbete om man ska äta det.  Betesängar hjälper till att binda kol. Men så fin är inte världen att kor går ute året runt och endast äter gräs.

Tyvärr så lever inte dagens kosor endast på gräs och kommer förmodligen aldrig göra det heller. Kofisar är relevanta men även den större mängden åkerareal som behövs för att föda kor med kraftfoder och den extra olja det kräver för att framställas. Hur mycket en veg fiser är inte mer än en annan ;) Men, vi idisslar inte och det minskar mängderna avsevärt.

Sarah
2008-09-05, 02:15
#6

Det finns studier som visar att varje klo biff släpper ut lika mycket växthusgaser som det gör då man kör 20-30 mil i en bil. Idag är vi uppe i ca 60 kg kött per person i Sverige och jag skulle gissa att det är rimligt att säga att vi kör 1200-1800 mil om året. Det är lika mycket utsläpp.

Annons:
Ulf-S
2008-09-05, 02:49
#7

#5: Jag har skummat igenom en del tjocka rapporter som verkligen är utförliga, men folk brukar aldrig läsa dem och dra sina egna slutsatser.

Det är möjligt att jag missat uppmaningen att minska på riset, jag har däremot inte kunnat undgå att just kött pekas ut som miljöbov i alla rekommendationer jag sett.

Jag köper för övrigt enbart ekologiskt och/eller gräsuppfött kött. Det produceras faktiskt här i Sverige, vi har t.ex. naturbeteskött från Svartådalen. Visst är det dyrare, men jag tycker det är värt det.

Äter man baljväxter, spannmål och andra kolhydrater fiser man mer än om man inte äter dem… Vare sig man är vegetarian eller inte.

Tungan ute

Sarah
2008-09-05, 13:21
#8

Det är nog ganska nytt med rekomendationen om ris. Titta under länkarna på livsmedelsverkets senaste rapport. De säger själva att den behöver gås igenom bättre men det är en bra och enkel rapport.

Det finns sätt att ta bort en del gasbildande när man kokar bönor. Ex att koka med alger. Men, det är en fråga om vad magen är van vid. I början är det en del, men det minskar och mlir mer normalt efter ett tag ;)

Hoppfull
2008-09-07, 18:31
#9

Man måste kanske ta helhetsbilden med i denna diskussion. Om alla människor i världen skulle äta de mängder kött vi äter OCH det skulle vara gräsbetat skulle det fungera då? (detta är en fråga, jag har ingen aning…)

Själva lönsamhetsaspekten kan man tyvärr inte heller bortse ifrån även om man kan se saker ur ett idealiskt perspektiv.

Sedan finns det ju andra matkulturer där födan baseras på vegetariskt protein och de har mått utmärkt väääääldigt länge, vad jag vet.

Och till sist tänker jag på alla oss vars magar mår bättre utan så mycket tungsmält kött (för jo, för en del av oss ÄR kött tungsmält). Om alla hade bara en enda köttfri dag i veckan skulle det förändra en hel del, en ganska liten uppoffring för en god sak :)

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

Upp till toppen
Annons: