Etikettrecept-frukost
Läst 3410 ggr
Zenrin
2009-04-07, 14:39

Sesamvälling

Ja… jag exprementerade lite idag. Det kanske redan finns recept på detta men jag delar med mig ändå :)

Jag tog en dl oskalade sesamfrön och stoppade dom i en mixer med en dl vatten, efter det att jag sköljt fröna såklart. Sen öste jag i 4 dl vatten till med typ ett krm salt, mixade det ett tag och silade allt med en kaffesil. sen hälde jag över det i en kastrull och värmde upp det, tog en msk socker för smakens skull och lät det stå ett tag. sen är det bara att röra om och dricka. väldigt gott blev det Skrattande

Sarah
2009-04-07, 22:53
#1

Så här på rak arm skulle jag inte rekomnedera att man äter så mycker sesamfrön på en gång… om det är oxalsyra eller ngt annat som jag inte kommer på just nu, ska kolla upp det. Min mage klarar inte så mycket fibrer heller ;)

Zenrin
2009-04-07, 23:58
#2

inte? va 17… det finns ju liknande recept på paketet?!  Obestämd

Sarah
2009-04-08, 00:05
#3

Men står det att man ska äta så mycket åt gången? ;)

Milka
2009-04-08, 02:12
#4

#1, du tänker nog på linfrön. Linfrön innehåller någonting som kan frigöra vätecyanid i kroppen tror jag. Högsta rekomenderade intag är 1-2 matskedar per dag. Risk för förgiftning finns först vid cirka 10 matskedar per dag.

Sarah
2009-04-08, 02:30
#5

noop, det är en annan sak ;)

Sarah
2009-04-08, 02:32
#6

nej, det är oxalsyra jag pratar om, vilket kan försvåra upptaget av kalcium. man äter ju sesamfrön pga kalciumet oftast ;) men den är vattenlöslig och bör då försvinna om du kokar dem och häller bort vattnet ;)

Sarah
2009-04-08, 02:33
#7

och de innehåller fitinsyra vilket kan hämmupptaget av andra viktiga mineraler. så, jag skulle ta större delen av mitt kalciumupptag någon annanstans.

Zenrin
2009-04-08, 09:07
#8

Det står inget på paketet att man inte ska äta det på en gång. iofs så äter man det ju inte utan bara låter vattnet plocka upp smaken innan man silar det.

Upp till toppen