Annons:
Etikettmattips
Läst 15954 ggr
Sarah
2011-04-02, 11:04

Att laga köttimitationer från grunden

Tyvärr är köttimitationer omotiverat dyrt. En Tofubit kostar lika mycket som kött i kilopris. Av den anledningen gör jag min egen Tofu och min egen Seitan från scratch. Tofu görs på sojabönor och Seitan på vetemjöl. Dessutom är det kul, även om det tar tid.

Till Tofun behövs 1 paket sojabönor, 1 stor kastrull, någon typ av filter, jag har använt kökshandduk, men en saftsil skulle vara bättre, en bunke och ngt tugnt att pressa med och äppelcidervinäger.

Lägg sojabönorna i vatten ca 8 timmar. ½ ger ca 200-300 g tofu. Mixa bönorna med vatten till en puré. Koka upp med mer vatten, jag brukar lägga till ca 1 l. I recept man hittar är vattenmängden jätteviktig, men själv har jag inte märkt någon skillnad. Det kokar snabbt över så när det kokat upp tar man bort den från plattan, låter den svalna lite och kokar upp den igen. Rör hela tiden så att det inte kokar fast i kastrullen.

När du har kokat upp smeten 3 gånger är det dags att sila den. Sila i en duk ner i bunken. Tryck med en skål eller ngt så att så mycket vätska som möjligt kommer ur. Det som blir kvar i duken brukar jag använda som utfyllnad i grytor eller mixa i smoothies.

Gör ren kastrullen och koka upp vätskan på samma sätt som smeten. Koka upp, ta av, koka upp under om rörning. När du gjort det kan du ställa undan den några minuter medan du ordnar ystningsvätskan.

Koka upp några dl vatten med några matskedar vinäger. Desto mer vinäger, destor hårdare tofu. Jag brukar ha ca5 dl vatten och 5 dl vinäger och ev fylla på med mer om mjölkjen inte separerar ordentligt.

Häll i en del av ystlösningen i mjölken, rör runt lite och häll på mer. Mjölken separerar. Låt stå en stund. Om det inte är klart vatten runt ostbitarna kan du fylla på med mer ystlösning. Efter några minuter silar du vätskan och det som blir kvar i duken är tofu! Pressa opch låt stå i press så att vätskan försvinner ordentligt. In i kylen :)'

blötlagda sojabönor

blötlagda sojabönor

Till Seitan behövs vetemjöl och kryddor. Baka ihop en deg av ½ paket mjöl och vatten. Lägg degen i en bunke och fyll den med vatten, sen knådar man och byter vatten tills vattnet är klart och inte färgas vitt. Klumpen som är kvar är Seitan. Det är rent gluten och i princip är det en proteinklump. Lämpar sig alltså inte för glutenallergiker ;)

När klumpen är klar brukar jag dela upp den i små korvar. Koka upp vatten tillsammans med mycket mycket kryddor. Jag brukar ha nästan 1 dl soja, massor av sweet schilisås och en buljongtärning. Tänk på att ha en stor kastrull då de blir mycket mycket större under kokning. Jag brukar koka nästan en timme så att hela blir genomkokt, annars smakar det väldigt illa :)

Sen är det klart att användas. Ibland strimlar jag till stroganof, ibland maler och har som färs etc etc…

Glluten :)

Hoppas att ni fick lite tips. På ett paket vetemjöl och en påse sojabönor klarar jag mig en vecka ungefär. Allt till en kostnad av 25 kronor.

Text och Foto: Sarah Säll

Annons:
HannaM
2011-04-03, 11:24
#1

Du.. mängden sojabönor du tar har du missat=) ett halvt vaddå? Paket? kilo?

[TrevorS]
2011-04-04, 19:45
#2

Tyckte det var väldigt mycket vinäger i, hur smakar tofun då? Jag trodde hårdheten hade med hur mycket man pressade ihop den eller tyngd över? Skrattande

Sarah
2011-04-04, 21:21
#3

½ paket :)

inte varit ngn smak av vinägern, av det jag läst så ska det hjälpa till med fastheten oxå, men det kanske det inte gör. Jag har ändå fått bättre resultat då jag använt mer :)

Mysan59
2011-04-04, 22:01
#4

Tack för tipset Sarah!

Sarah
2011-04-04, 22:02
HannaM
2011-04-30, 18:36
#6

Seitan som du kokar en timme för att få färdig, hur ser klumpen ut då? Avlång? Jämntjock? Rund? Finns det något bra sätt at tveta att den är genomkokt?

Annons:
[TrevorS]
2011-04-30, 19:01
#7

Eftersom du sedan ska steka, grilla eller ha i ugnen räcker det bara att koka den i 60 minuter, från liten klump till 600-700 gram. Annars kan du öka tiden något.

Du kan också ha den i ugnen när du gjort klart den och göra suzans ribs, nackdelen då är att den oftast kan bli lite bubblig på undersidan.

Tips, om du ska koka seitan och vill ha ett "fluffigt" kött, kan man när man tvättat ur blanda i lite torrjäst och låta den jäsa i 30 minuter och sedan koka, då blir det lite bubblor och gör den lättuggad.

För bättre konsistens kan man även knåda i majsmjöl eller rismjöl.

Upp till toppen
Annons: