Annons:
Etikettallmänt
Läst 22166 ggr
Sarah
2009-11-24 20:43

Sojabönan

Sojabönan är en kontroversiell gröda. Den är ofta genmodifierad, växer på mark som en gång var regnskog men samtidigt väldigt nyttig för oss människor.

Sojabönan härstammar från östasien men odlas nu framförallt på de amerikanska kontinenterna. USA är den största enskilda producenten följd av Brasilien och Argentina.

Den stora produktionen i Sydamerika är till grund för mycket kritik. Bönan är den gröda som ger bäst avkastning per hektar och är därför billig att producera. Den är dessutom en av få vegatibilier som innehåller fullvärdigt protein, alltså alla de viktiga proteiner i behöver få i oss. Det gäller även för djur vilket har lett till att sojabönan är en viktig del i djurfoder i köttindustrin. Den största delen av de bönor som produceras går till just djurfoder och en väldigt liten andel går direkt till oss människor. Den behöver ett tropiskt klimat för att kunna växa och det leder till skövlig av regnskogen i Sydamerika. Av den mark som skövlas i Amazonas går ca 90% direkt till köttindustrin via som djurfoder. I USA går hela 98% direkt till djuren. Detta bidrar på sitt sätt till växthuseffekten i form av att regnskogen skövlas, men mest bidragande blir bönan i foderform. Djur är inte byggda för att äta så stora mängder protein och metangasbildning är en stor bidragande faktor till att vår planet värms upp. Men det är en annan artikel.

Idag är nästan 90% av alla producerade sojabönor genmodifierade. Det här har två sidor. Det höjer avkastningen från varje odlat hektar. Växten blir mindre känslig för parasiter och extrema väderförhållanden och behöver mindre gödningsmedel. Vilket i sig är bra, speciellt i länder där det finns lite odlingsbart land och för att höja matproduktionen i sig. Men, det kanske inte är rätt väg att gå. Genom en annan sammansättning av vår mat så behöver vi inte lika mycket land att odla på. Sojabönan slår även ut lokala grödor som varit anpassade till olika förhållanden. Eftersom genmodifierade grödor även är resistenta mot olika bekämpningsmedel gör det att farmare kan öka användingen för att bli av med ovälkomna växter och insekter. Dessa bekämpningsmedel är självklart giftiga för andra levande organismer. Även ekologiska och vanliga farmer skadas av detta. Dessutom skapar det andra problem för konventionella farmer som ligger nära. Insekter som pollinerar blommorna ser ingen skillnad på en genmodifierad planta och en som inte är det vilket resulterar i att nästan all soja blir genmodifierad. Men, den största kritiken mot genmodifiering ligger kanske i att vi på sikt inte vet om vilka riskerna verkligen är. När dessa grödor sprider sig ut i naturen vet vi inte vad som kan hända. Detta gör det svårt för en konsument som vill ha ekologisk soja utan manipulation.

Den lilla mängd som går till oss människor då? Ca 20% an sojabönan är olja. Det utvinns och säljs för sig. Resterande mals ofta ner till mjöl vlket innehåller ca 50% protein. Mjölet går till djur eller oss. Detta mjöl rostas sedan och blir det torkade sojaprotein vi är vana att se, alternativt olika mjölkersättningsprodukter, tofu m.m. En liten del äts som den är och då måste den kokas. Det gäller oavsett om man har torkade, färska eller groddade bönor.

Som skrivet ovan är det en av få vegetabilier med fullvärdigt protein vilket så klart är gynnsamt. Enligt wikipedia finns det även en del samband som säger att sojabönor är bra för att förbygga mot cancer förutom för kvinnor som redan har bröstcancer, då kan en typ av östrogen i sojabönan göra så att tumören växer. Däremot hjälper, enligt vissa studier, konsumtion av sojabönor om man behöver sänka sitt kolesterolvärde och även förebygger hjärtproblem. Andra studier kritiserar resultaten. Huruvida sojabönan är förbyggande för sjukdomar får därmed vara osagt. Däremot innehåller den andra nyttigheter utöver höga värden av fullvärdigt protein. Det finns gott om vitaminer och mineraler så som järn, zink, kalcium, b-vitaminer, c-vitam och vitamin k.

Text: Sarah Säll
Foto: Kommer snart ;)

Annons:
Sarah
2009-12-01 23:08
Lena1971
2009-12-06 21:29
#2

Bra information! Jag har skrivit en artikel om fytoöstrogener inne på min sajt, så jag länkar till den här artikeln. Glad


Mvh Lena
Sajtvärd på
Cancer iFokus

Sarah
2009-12-06 22:12
#3

oooh, nice, kanske jag kan länka till dig oxå ;)

Sarah
2010-02-19 21:07
eremiten
2010-02-19 23:56
#6

Bra info om sojabönan. Skrattande

Annons:
Åsa S
2010-02-27 10:42
#7

Fast allt stämmer inte i artikeln sojaböna behöver INTE tropiskt klimat för att växa, vi kan ju faktiskt odla en del sojabönssorter här i sverige + man odlar även tonvis med soja i USA i områden som inte har tropiskt klimat.

(och jag är så glad att detta år få provodla en ny sojabönssort i min lilla täppa åt en fröfirma det är ju inte så stort utbud av sojabönsorter i sverige så det är alltid välkommet med nya sorter)

Åsa S
2010-02-28 15:27
#8

+Ofta kommer KRAV sojan från österrike och där är det heller inte tropiskt klimat.

Sarah
2010-03-01 10:50
#9

Sant sant, nya sorter har kommit till på marknaden.

Sarah
2010-03-01 10:54
#10

Sant sant, nya sorter har kommit till på marknaden.

Sehvrin
2010-03-01 23:48
#11

P1-programmet "Matens pris" tog i sitt första program upp sojabönsodlingen. Visserligen gällde väl detta främst för djurfoder, men ändock sojabönor och jag tror det kan vara intressant ändå:

Matens pris

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

leifantonsen
2013-03-16 19:36
#13

med det innehållet är det ju rena medicinen

Annons:
Upp till toppen
Annons: