Annons:
Etikettallmänt
Läst 18359 ggr
MimmieM
2008-04-10, 00:08

Veganismens historia

Ordet vegan "föddes" i november 1944 då sex likasinnade vegetarianer träffades som avstod från alla produkter som kom från de icke-mänskliga djuren, d.v.s. kött, mejeriprodukter, ägg, skinn, päls, ull etc.

Det var Elsia Shrigley och Donald Watson som startade "Vegan society". Ordet vegan härstammar från ordet vegetarian.
I flera asiatiska länder finns det en mångtusenårig vegetarisk tradition, men i västvärlden är det lite annorlunda. Pythagoras (grekisk filosof och matematiker, levde omkring 530 f.kr) var en av de första moderna vegetarianerna. Den främsta orsaken till att Pythagoras avstod från att äta eller att plåga icke mänskliga djur var hans tro på själens odödlighet. Pythagorian eller pythogoré var en person som uteslöt kött ur sin föda. Ordet användes fram till mitten av 1800-talet.

Seneca var vegetarian under romarrikets storhetstid då djur ( mänskliga och icke mänskliga) kunde slitas i stycken för nöjes skull. Seneca var vegetarian, statsman och förfafattare dömd till döden av Nero. Seneca befann sig i centrum av det politiska spelet men vågade ändå kritisera det slösaktiga och överdådiga levnadsätt som många av de rika romarna levde.

Den grekiska filosofen och historikern Plutarchos (46-120 e.kr) var övertygad vegetarian och en av de första som i böcker och essärer talade för en vegetarisk föda."Vill du ha kött? Döda det då själv, med dina bara tänder, ät det sedan utan att vare sig steka, koka eller grilla köttet".

Plutarchos ansåg att människan inte äter kött av nödvändighet utan endast av begär och girighet. Han var en av de första under antiken som inte satte sin vegetariska övertygelse i samband med tron på själavandring. Han ansåg att felaktig kost ledde till sjukdomar och att det inte är nödvändigt för människor att äta kött.

Under första delen av 1000-talet blev medlemmarna i de kyrkokritiska grupperna, kallade Katarer, hängda eller brända på bål. Att vägra äta kött var bara en del av deras lära, men tillräckligt provocerande för att i indignerade ordalag omnämnas i kyrkans dokument från denna tid.

Universalgeniet Leonardo Da Vinci (1452-1519) är en av de mest berömda vegetarianerna som funnits.Han är mycket omtalad för sin vegetarianism och sin medkänsla för de icke-mänskliga djuren. När han gick på marknad kunde han t.ex. köpa och öppna fågelburar och låta fåglarna flyga ut i friheten.

Emanuel Swedenborg (1688-1772) och Carl von Linné (1707-1772) är två svenskar som har haft inflytande på filosofi/religon respektiva naturlära. Swedenborg såg köttätandet som en symbol för människans fall och roten till allt ont. Linné kom fram till slutsatsen att frukt och bönor är den föda som är mest lämplig till människans tänder, mage etc. Emanuels lära medverkade till att vegetarianismen växte sig starkare under 1800-talet.

Den första vegetariska sammanslutningen i världen bildades i England år 1847. Från och med detta år kallades den pythagoreanska dieten för vegetarianism.

Källa: www.vegan.nu

Av: MimmieM

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('MimmieM'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('MimmieM', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2008-04-09

Carpe Diem

Annons:
Sarah
2008-04-10, 12:57
#1

Var aktion jag sa och det kom ju!!

MimmieM
2008-04-10, 14:30
#2

Allt för dig Sarah. *chop chop* Räcka ut tungan

Carpe Diem

Hoppfull
2008-04-15, 13:19
#3

Jätteintressant för en okunnig nybörjare :)

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

Oscar
2008-08-13, 14:39
#4

Intressant att det gäller produkter från "icke-mänskliga" djur. Man skulle alltså teoretiskt sett kunna vara kannibal och vegan samtidigt?

[Mariann]
2008-08-13, 18:57
#5

Nutida filosofer föredrar ju också vegetarisk kost.. t.ex. Martinus…

Hennum
2008-08-14, 19:19
#6

Oj, vilken spännande artikel! :D

/ Johanna Hoogendoorn, ordförande för Kattens Talan

Annons:
Pasi
2008-08-14, 23:59
#7

Apropå Linné, han var en av de första att konstatera samernas utomordentliga hälsa jämfört med den civiliserade svensken -

Linné var mycket intresserad av det som vi idag kallar kostfrågor. De föreläsningsserier han höll i dietik var de mest populära av alla, men han gav inte ut något större arbete i ämnet. Flera föreläsningsanteckningar och två manuskript av honom själv finns bevarade. Manuskripten Diaeta naturalis och Lachesis naturalis har givits ut under 1900-talet. I dem ger han i närmast aforistisk stil råd för ett naturenligt levnadssätt. Han hänvisade bl.a. till hur samerna lyckades behålla hälsan mycket bättre än samhällets överciviliserade grupper. Den som följde naturens principer kunde nå dubbel livslängd. Den blekpudrade adelsfröken kontrasterades mot den sunda roskindade bondtösen. Även djuren framhålls som föredömen - "lär av den vilda apan leva och du skall leva få".

leifantonsen
2013-03-16, 19:48
#8

ja faktum är att vi har varken enzymer eller tarm system anpassat för 

animaliska produkter   ph värdet blir fel  verdad?

Upp till toppen
Annons: